Ország-világ

2019.04.02. 19:52

Theresa Mayt még halasztaná a Brexitet, Macron arra utalt, hogy mielőbb lezárná azt

Kötelezné az alsóház Theresa Mayt a Brexit hosszabb halasztásának kezdeményezésére

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.


A konzervatív párti brit kormányfő kedd este, hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában egyenes utalást tett arra is, hogy széles körű, az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

    

May kijelentette: a kormány a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni "egy megállapodást" a Brexit feltételrendszeréről.

    

London tavaly novemberben megállapodásra jutott az EU-val a kilépés feltételeiről, ezt azonban a londoni alsóház eddig háromszor elutasította.

    

A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés elhalasztását kérte június 30-ig.

    

A márciusi EU-csúcstalálkozón született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis múlt pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

    

Mivel a Brexit-megállapodást az alsóház éppen pénteken vetette el harmadszor is, az EU-csúcson született döntés alapján új határidő lépett életbe: Londonnak immár április 12-éig, vagyis jövő péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy e tervek alapján kéri-e ennek a határidőnek a meghosszabbítását.

    

Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. Ha ezt nem sikerül biztosítani, a brit EU-tagság jövő pénteken megszűnhet, függetlenül attól, hogy a londoni alsóház addig elfogadja-e a Brexit-megállapodást.

    

A határidő azonban ténylegesen ennél is szűkebb, mivel a Brexit-megállapodás harmadik londoni elutasítása után Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke már április 10-ére soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja a további Brexit-hosszabbítást célzó brit kezdeményezés és az ezt alátámasztó érvek elbírálása.

    

Emmanuel Macron francia elnök, aki kedden Párizsban fogadta Leo Varadkar ír kormányfőt, közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: nem tekinthető magától értetődőnek a Brexit további halasztása.

    

Kedd esti nyilatkozatában Theresa May ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy London legfeljebb az EU által a Brexit-megállapodás elfogadása esetére megállapított május 22-i határidőig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását. Kijelentette: ha sikerül a parlamentben egyezségre jutni, a kormány olyan menetrendet kíván kidolgozni és az uniós csúcs elé tárni, amelynek alapján a kilépési megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot a londoni parlament még május 22. előtt elfogadhatja.

    

A kormányfő szerint ezzel biztosítható, hogy az Egyesült Királyságnak ne kelljen részt vennie a másnap kezdődő európai parlamenti választásokon.

    

Downing Street-i nyilatkozatában Theresa May kijelentette, hogy a Brexit-folyamatban kialakult vita és megosztottság nem tartható fenn sokkal tovább, mivel a parlamenti képviselőkre és mindenki másra is óriási nyomás nehezedik, és ez már a brit politikát károsítja.

    

A konzervatív párti miniszterelnök kijelentette azt is, hogy a patthelyzet feloldása végett kész Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján az Egyesült Királyság rendezett módon tud kilépni az Európai Unióból.

    

Theresa May hangsúlyozta azonban, hogy bármely tervnek összhangban kell lennie a már meglévő kilépési megállapodással, mivel London erről a megállapodásról jutott egyezségre a 27 EU-társállammal, és az EU többször is leszögezte, hogy nem hajlandó a Brexit-feltételrendszer újranyitására.

    

May szerint a további tárgyalási folyamat ideális kimenetele az lenne, ha ő és a Munkáspárt vezetője közösen juthatna egy olyan megoldásra, amelyet a londoni alsóház elé lehetne terjeszteni jóváhagyásra, és amelyet ő már a jövő heti EU-csúcson be tudna mutatni.

    

Ha azonban nem sikerülne ilyen egységes hozzáállást kidolgozni, akkor a kormány "számos opciót" terjesztene az alsóház elé, amely szavazássorozattal dönthetne arról, hogy milyen utat kíván követni - mondta a brit miniszterelnök.

   

May hangsúlyozta, hogy a kormány kész a ház döntéseinek teljesítésére.

    

A kormányfő ezzel alig burkoltan arra utalt, hogy vissza akarja venni a kezdeményezést a parlamenttől a Brexit további menete ügyében, azzal, hogy egyéb megállapodás híján a kormány terjesztene alternatív javaslatokat a ház elé.

    

Az alsóház a múlt héten hagyta jóvá azt a képviselői indítványt, amelynek alapján a törvényhozók saját kezdeményezésükre szavazhattak a Brexit-megállapodás különböző alternatíváiról.

    

Ez a brit alkotmányosság újkori történetében példátlan kísérlet volt arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a holtpontra jutott Brexit-folyamat további irányítását, annak ellenére is, hogy úgynevezett indikatív - vagyis véleménynyilvánítási célú, jogilag nem kötelező - szavazásokról volt szó.

    

A ház múlt szerdán nyolc, hétfőn négy alternatív javaslatról voksolt, de egyik indítvány sem kapott többséget.


Korábban írtuk:


Macron: az EU nem válhat tartósan a brit válság túszává


Emmanuel Macron francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatti  brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy "hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy "maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

 

A mi prioritásunk az Európai Unió és a közös piac megfelelő működése kell, hogy legyen. Az Európai Unió nem lehet tartósan az Egyesült Királyság politikai válsága megoldásának a túsza"

- fogalmazott a francia elnök a hivatalában Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt a Brexittel kapcsolatos fejleményekről tanácskoztak.


Theresa May: a Brexit további halasztására van szükség


Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.


A konzervatív párti brit kormányfő kedd este, hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában kijelentette: a kormány a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni "egy" megállapodást a Brexit feltételrendszeréről.

  

London tavaly novemberben megállapodásra jutott az EU-val a kilépés feltételeiről, ezt azonban a londoni alsóház eddig háromszor elutasította.

    

A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés halasztását kérte. A jelenlegi jogi helyzet szerint az Egyesült Királyságnak jövő péntekig van ideje arra, hogy ismertesse az EU-val terveit az előrelépésre, ha újabb halasztást kér.

    

Kedd esti nyilatkozatában Theresa May közölte: Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével közösen kívánja kidolgozni az előrelépést célzó terveket.


Korábban írtuk:


Törvényerejű határozatban kötelezné a londoni alsóház többpárti képviselőcsoportja a brit kormányfőt arra, hogy kezdeményezze az Európai Uniónál a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) hosszabb ideig tartó halasztását.


A jelenlegi jogi alaphelyzet szerint az Egyesült Királyság elvileg április 12-én, vagyis jövő pénteken megállapodás nélkül kikerülhet az EU-ból, mivel az alsóház a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért hivatalos megállapodást eddig háromszor, a képviselők által önállóan kidolgozott alternatív javaslatcsomagokat kétszer visszautasította.

    

A kedden beterjesztett többpárti indítvány azonban elfogadása esetén kötelező erővel felszólítaná Theresa Mayt, hogy kérje az EU-tól a múlt havi uniós csúcson a jelenlegi helyzetre megállapított április 12-i Brexit-határidő elhalasztását. A halasztás hosszát a tervezet egyelőre nem tartalmazza, arról a beterjesztők szerint a ház vita után döntene.

    

A konzervatív párti kormány kedden maratoni kabinetülést kezdett, amelyről délutánig csak annyi szivárgott ki, hogy szóba került a felkészülés felgyorsítása a megállapodás nélküli Brexitre, illetve az előrehozott parlamenti választások lehetősége, de konkrétumokkal a Downing Street nem szolgált.

    

A jövő pénteki Brexit-határidő meghosszabbításáról szóló képviselői indítvány várhatóan csütörtökön kerül az alsóház elé.

    

Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke, aki a kezdeményezők nevében a javaslatot beterjesztette, kedden a BBC televíziónak kijelentette: nagyon veszélyes helyzet alakult ki, ugyanis már csak tíz nap van hátra a megállapodás nélküli Brexittel fenyegető április 12-i határidőig.

    

Cooper szerint az egész Brexit-folyamat mélységesen lesújtó, és "az emberek már a hajukat tépik".

    

A magas rangú Labour-képviselő szerint Theresa May miniszterelnöknek garantálnia kell, hogy az Egyesült Királyság nem zuhan ki az EU-ból akár véletlenszerűen megállapodás nélkül, mivel ez hatalmas károkat okozna az országnak.

    

Ennek elkerülése a miniszterelnök felelőssége, és a képviselői indítvány célja az, hogy Theresa Mayt erre rá is szorítsa, ha a kormányfő ennek ellenállna - fogalmazott a munkáspárti politikus.

    

Theresa May a Brexit-megállapodás második alsóházi visszautasítás után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

    

A márciusi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis március 29-én, pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

    

Mivel a Brexit-megállapodást az alsóház a múlt pénteken tartott harmadik szavazáson is elvetette, az EU-cson született döntés alapján új határidő lépett életbe: Londonnak immár jövő péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy ha e határidő meghosszabbítását kéri, akkor hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

    

Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása.

    

A határidő azonban ténylegesen ennél is szűkebb, mivel a Brexit-megállapodás harmadik londoni elutasítása után Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke már április 10-ére soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja az esetleges brit hosszabbítási kérvény és az azt alátámasztó érvek elbírálása.

    

Meg nem erősített hírek szerint May csütörtökön ismét az alsóház elé terjesztené a Brexit-megállapodást, de ehhez kell John Bercow házelnök engedélye is. Bercow nemrég olyan végzést hozott, hogy az elutasított egyezményt változatlan formában nem lehet újból beterjeszteni.

    

Az alsóház elnökének hivatala kedd délutánig csak annyit közölt, hogy még nincs döntés az újabb szavazás engedélyezése ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában