Ország-világ

2014.04.15. 08:59

Timosenko katonai segítséget kért az amerikai Kongresszustól

A kramatorszki repteret visszaszerezték, több szeparatista foglyot ejtettek, halálos áldozat nincs. Merkel telefonon egyeztetett Putyinnal a helyzetről.

Timosenko katonai segítséget kért az amerikai Kongresszustól

Katonai segítséget kért az amerikai Kongresszustól Ukrajna számára Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök, jelenlegi elnökjelölt, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője - közölte a párt sajtószolgálata pénteken.

"Azzal a kéréssel fordulok az amerikai Kongresszus tagjaihoz, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést Ukrajna támogatására, szuverenitásának és területi integritásának védelmében" - írta Timosenko.

Az ukrán politikus szerint országának teljes körű katonai segítségre van szüksége. Kiemelte a haditechnikai támogatást - ezen belül légvédelmi és páncéloselhárító technikát - és a segítségnyújtást a kiképzésben.

Az ukrajnai feszültség enyhítéséről kötött csütörtöki négyoldalú genfi megállapodásról szólva Timosenko úgy vélekedett, hogy az az "első lépés volt a helyes irányban".

A kormánycsapatok megostromoltak egy oroszpárti őrhelyet

Ukrán kormánycsapatok péntekre virradóra megostromolták egyenruhás Moszkva-barát aktivisták egyik őrhelyét a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, a lövöldözésben nem hivatalos hírek szerint legalább egy ember meghalt.

Pénteki jelentések szerint a szeparatisták nem tágítanak, semmibe veszik azt a megállapodást, amelyet Oroszország kötött csütörtökön az Egyesült Államokkal és az EU-val. Az egyezség szerint a kelet-ukrajnai Moszkva-párti egyenruhásokat lefegyverzik, az elfoglalt épületeket az aktivisták kiürítik. Vlagyimir Putyin orosz elnök mindamellett kijelentette, hogy az ukrán kormánycsapatoknak is be kell szüntetniük az erőszakot.

Donyecki szakadárok a BBC jelentése szerint pénteken azt közölték, hogy nem hagyják el az általuk elfoglalt kormányépületet, dacolva a kijevi hatóságokkal, és kockáztatva a genfi nemzetközi megállapodást.

Olekszandr Gnyezgyilov, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság szóvivője kijelentette: csoportja csak akkor hajlandó kiüríteni a kormányépületet a kelet-ukrajnai városban, ha az "illegális" kijevi kormány is távozik a parlamentből és az elnöki hivatalból.

Az aktivisták - sokan közülük fegyveresek - továbbra is megszállva tartanak állami épületeket legkevesebb kilenc kelet-ukrajnai településen.

Közben az ukrán határőrség nem engedi beutazni az országba a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárokat, attól tartva, hogy erősíthetnék a Moszkva-barát erőket. Az orosz külügyminisztérium Moszkvában bírálta és a nemzetközi jogba ütközőnek nevezte a beutazási tilalmat.

Moszkvai médiajelentések szerint már több tucat embertől tagadták meg a beutazást. A tilalom újságírókra is vonatkozik.

A VK orosz közösségi oldalon kutakodott a kijevi tüntetők után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a kijevi tüntetéseket szervezők személyes adatainak átadását követelte a legnagyobb orosz internetes közösségi oldal, a VK üzemeltetőitől - közölte az oldal nemrég lemondott vezérigazgatója.

Pavel Durov a közösségi oldalon megjelent posztjában azt írta, hogy az FSZB tavaly december 13-án - gyakorlatilag a november végén indult, végül az előző ukrán vezetés februári bukásához vezető tüntetések kezdeti szakaszában - kérte ki az adatokat. A Durov által mellékelt dokumentumok szerint a titkosszolgálat összesen 39 ukrán ember adatait akarta megszerezni két törvényre hivatkozva.

Ugyanakkor Durov szerint a VKontaktye - amely később VK-ra változtatta nevét - megtagadta az adatok átadását, arra hivatkozva, hogy az orosz szervek joghatósága nem terjed ki ukrajnai személyekre. "Az ukránok személyes adatainak kiadása nemcsak törvénytelen lenne, de azon több millió ukrán elárulása is, akik megbíztak bennünk" - írta Durov.

A Facebook után Európa második legnagyobb közösségi oldalának számító, mintegy negyedmilliárd felhasználóval rendelkező VK alapítója egyúttal azt is bejelentette szerdai posztjában, hogy végleg kiszállt a 2006-ban általa alapított cégből.

"E folyamat során sok mindent fel kellett áldoznom, többek között a VKontaktyében való részesedésemet is. De nem bántam meg semmit - az emberek személyes adatainak védelme ennél sokkal többet ér" - írta.

A közösségi oldalnak már korábban is voltak problémái az FSZB-vel, tavaly például rövid időre tiltólistára helyezték a hatóságok, miután Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei a VKontaktyén szervezték meg tiltakozó megmozdulásaikat. Durov legutóbb azzal hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy munkát ajánlott Edward Snowdennek, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező - Moszkvában menedékjogot kapott informatikusnak.

Putyin reméli, hogy nem kell az orosz hadsereget Ukrajnába küldeni

Putyin elnök "erősen reméli", hogy nem kell az orosz hadsereget Ukrajnába vezényelni - ezt a burkolt figyelmeztetést tette Kijev felé az orosz államfő egy csütörtöki élő televíziós műsorban, amelyben betelefonálók kérdéseire válaszolt.

Az orosz vezető nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy orosz csapatokat kell küldeni Ukrajnába, de hangoztatta, reméli erre nem lesz szükség.
"Emlékeztetnék arra, hogy a Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza) felhatalmazott a fegyveres erők bevetésére Ukrajnában" - mondta Putyin. Hozzátette rögtön, "igazán remélem, hogy nem kell ezt a jogot gyakorolni, és képesek leszünk politikai-diplomáciai eszközökkel rendezni ezeket a sürgető kérdéseket".

Putyin: a Krím elcsatolásáról részben a NATO bővítése miatt született döntés

A Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról "részben a NATO bővítésének veszélye" miatt született döntés - közölte Vlagyimir Putyin a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki élő televíziós adásban. Az orosz államfő ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország nem tart és nem is kell tartania az észak-atlanti szövetség bővítésétől.

Putyin: a krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak

A krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak, hogy biztosítsák a félsziget lakosságának szabad véleménynyilvánítását - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki élő televíziós műsorban. Az orosz államfő először ismerte el, hogy a félsziget Oroszországhoz csatlakozását megelőző eseményekben, így a március 16-án tartott népszavazás biztosításában részt vettek az orosz katonák

Visszavonták Donyeck megyéből az ukrán kormányerőket

Visszavonták a kelet-ukrajnai Donyeck megyéből a "terrorellenes hadműveletre" kivezényelt ukrán kormányerőket és 15 páncélozott harci járművet, miután Moszkva-barát aktivisták és helyi lakosok blokád alá vonták őket.

Az ukrán védelmi minisztérium csütörtökön Kijevben azt közölte, hogy az egységet teljes egészében Dnyipropetrovszkba, saját bázisára vonták vissza.

Moszkva-barát aktivisták szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk mellett hatalmukba kerítették a kormányerők hat páncélozott deszant- harcjárművét. A kormánycsapatokat a rendteremtési hadművelet keretében a szakadár fegyveresek ellen küldték ki, akik Donyeck megye több városában állami épületeket foglaltak el.

Áldozatai vannak egy mariupoli kaszárnyánál történt lövöldözésnek

Egy ember meghalt és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol város belügyi laktanyájánál, amelyet álarcos oroszbarát aktivisták támadtak meg - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A helyi média beszámolói szerint az Azovi-tenger északi partján fekvő város laktanyájához helyi idő szerint este nyolc körül mintegy ötszáz álarcos oroszbarát aktivista érkezett, és körbevették a laktanyát.

A beszámolókat ismertető dpa hírügynökség szerint a támadók azt követelték az ukrán belügyi laktanya katonáitól, hogy adják át minden fegyverüket, és álljanak át a lázadók oldalára.

Az ITAR-TASZSZ azt jelentette, hogy mikrobuszokkal a helyszínre érkező, szürke egyenruhás ismeretlenek Molotov-koktélokat kezdtek el bedobálni a kaszárnya területére, amire válaszul bentről lövések dördültek és tűzpárbaj alakult ki. Találat ért egy mentőautót és két közelben lévő lakást is. A bentlakók kimenekültek, a találat okozta gázszivárgás miatt.

A tűzpárbajban egy ember meghalt további 12 pedig megsebesült. Mindannyiukat kórházba szállították.

Az orosz határ közelében fekvő 450 ezres ukrán nagyváros honlapja csütörtök hajnali egy óra körül arról adott hírt, hogy a közeli Sztarodubovka irányából katonai konvoj tart Mariupol felé. Nem sokkal ezután a honlap arról számolt be, hogy abbamaradt a lövöldözés a laktanyánál.

Fegyveres oroszbarát szeparatisták a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el rendőrségi és más középületeket.

E támadásokat a kijevi kormány szerint orosz ügynökök szervezik. Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy a térség orosz ajkú lakosságának az új kijevi vezetés elleni spontán tüntetéseiről van szó.

Orosz erők hasonló támadásokat hajtottak végre március elején az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten, amely felett alig két hét alatt átvették az ellenőrzést, s a terület egy gyors népszavazást követően március 21-re Oroszországhoz csatlakozott.

Obama: Moszkva további szankciókra számíthat, ha fokozza a szakadárok támogatását

Oroszországnak további szankciókkal kell számolnia, ha fokozza a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatását - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán, a CBS televíziónak nyilatkozva.

"Következetesen azt mondjuk, hogy minden esetben következményei lesznek annak, amikor Oroszország olyan lépéseket tesz, amelyek célja Ukrajna destabilizálása és szuverenitásának megsértése" - jelentette ki az elnök.

Obama egy nappal azelőtt adott tévéinterjút, hogy Genfben találkozik az amerikai, az orosz és az ukrán külügyminiszter, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, hogy az ukrán válság megoldásáról tárgyaljon.

A négyoldalú tanácskozás kudarca esetére névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek újabb Oroszország elleni szankciókat helyeztek kilátásba, és jelezték azt is, hogy az Egyesült Államok egészségügyi felszerelést és felső ruházatot (kabátokat) szándékozik küldeni az ukrán hadsereg számára.

Az amerikai elnök Moszkvát okolta az ukrajnai krízis miatt. Mint mondta, Oroszország már most is megérzi a Krím félsziget márciusban történt elcsatolása miatt ellene bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket.

"Putyin úr döntései nemcsak Ukrajnának ártanak, hanem hosszú távon Oroszországnak is" - hangoztatta Barack Obama.

Hangot adott meggyőződésének miszerint Oroszország nem érdekelt abban, hogy konfrontálódjon az Egyesült Államokkal.

"Nincs szükségünk háborúra" - szögezte le az amerikai elnök.

Egy ukrán hadoszlop letette a fegyvert, három harcjármű kitört a szakadárok gyűrűjéből Kramatorszkban

Egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, majd visszafordultak - jelentették szerdán az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói, más jelentések szerint viszont három páncélozott gyalogsági harcjárműnek sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből.

Az AFP szerint a feltartóztatott hadoszlop katonáinak szét kellett szerelniük fegyvereiket, a závárzatokat egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi begyűjtötte. Ez utóbbi a Moszkva-párti fegyveres csoportok térségbeli képviselőjeként mutatkozott be. Az ukrán egységnek a két fél közötti egyezség nyomán a lefegyverzést követően vissza kellett fordulnia.

Más források arról adtak hírt, hogy ugyancsak Kramatorszkban az ukrán hadsereg három páncélozott gyalogsági harcjárműve (BMP) kitört az oroszbarát szakadárok gyűrűjéből. A Hromadszke televízió videofelvételt is közzétett az eseményről.

A felvétel alapján az egyik ukrán katona kibiztosított egy gránátot, amelyet a kezében felmutatott a harcjárművek útját elálló szeparatistáknak, követelve, hogy tegyék szabaddá az utat. A helyszíni tudósítás szerint a harcjárművek elindultak a Kramatorszk melletti repülőtér felé. Harminc fegyveres autóbuszon követte a harcjárműveket. Az ukrán katonák állítólag figyelmeztető lövéseket adtak le, majd tűzharc bontakozott ki.

Eközben az ukrán védelmi minisztériumban elismerték, hogy a kelet-ukrajnai városban a szakadároknak valóban sikerült elfoglalniuk az ukrán fegyveres erők harcjárműveit, pontosabban hat darab páncélozott deszant harcjárművet (BMD). Korábban a tárca cáfolta a hírt. Most azonban azt közölte, hogy Kramatorszk központjában helyi lakosok "orosz felforgató terrorista csoportok tagjainak" segítségével elfoglalták a harcjárműveket, amelyekkel a közeli Szlovjanszk település felé indultak el.

A tárca közleménye szerint a járművek délután Szlovjanszk központjában, a helyi adminisztráció épületének közelében álltak, körülöttük "nem ukrán katonai egyenruhát viselő fegyveresekkel". Jelenleg a minisztériumnak nincs tudomása a harcjárműveket korábban elhagyni készülő ukrán katonák hollétéről.

Ukrán elhárítás: 100-200 ember megölésére utasította Moszkva a kelet-ukrajnai szakadárokat

Az orosz titkosszolgálatok munkatársai és a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő szeparatisták között olyan telefonbeszélgetéseket hallgatott le az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), amelyekben a szakadárok azt az utasítást kapták, öljenek meg 100-200 embert, hogy ürügyet teremtsenek az orosz csapatok Ukrajnába való behatolására.

Erről Vitalij Najda, az SZBU elhárítási részlegének egyik vezetője beszélt szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. Közölte: a lehallgatott beszélgetésekben elhangzik , hogy a szakadároknak meg kell ölniük 100-200 embert, s akkor másfél órán belül orosz harckocsik és páncélozott szállítójárművek lépnek be Ukrajna területére.

Közben a parlament szerdai, zárt ajtók mögött tartott üléséről kiszivárgott értesülés szerint Valentin Nalivajcsenko, az SZBU főnöke arról számolt be a képviselőknek, hogy az orosz hírszerzésnek eddig 23 tisztjét tartóztatták le Ukrajnában. Az lb.ua hírportál parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az SZBU vezetője szerint az ügynökhálózatot 2-3 éve kezdték kiépíteni Ukrajnában.

Emellett Nalivajcsenko beszámolt arról, hogy naponta átlagosan 600 telefonhívást kap az SZBU a lakossági bejelentővonalára.

A kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatban közölte: a szakadárok közül kevesen hiszik, hogy valóban a "majdanosoktól", azaz a kijevi EU-párti hatalomváltó tüntetőktől védi az országot.

Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát. Fotó: MTI (galéria)


Jacenyuk: "Oroszország új exportterméke a terrorizmus"

Oroszország terrorizmust exportál Ukrajnába, és támogatja a keleti országrészben tevékenykedő fegyvereseket - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdán tartott ülésén Kijevben a kelet-ukrajnai helyzetet felvázolva.

"Úgy tűnik, új exportterméke lett Oroszországnak: a terrorizmus" - szögezte le a kormányfő, bírálva Moszkvát, amely szerinte retorikát váltott. Ukrajnában támogatja a terroristákat ahelyett, hogy elítélné őket.

"Az utóbbi hetekben az orosz vezetés mélyen hallgat arról, hogy felderítő-diverziós kommandósai helyi terroristákkal együtt automata fegyverekkel lőnek és gyilkolnak ukrán katonákat és békés lakosokat. Miért nem hallani most Moszkva álláspontját, amelyben elítéli a terrorizmust?" - háborgott a kormányfő.

Rámutatott arra, hogy Oroszországban most két terrorellenes művelet zajlik, Nancsikban és Mahacskalában. "Ha viszont Ukrajna védi állampolgárait, akkor azt a tiltakozások elnyomásának nevezik" - jegyezte meg.

Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna lakosai békét, nyugalmat és egyetértést akarnak. Kijelentette, hogy Kijev az Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőivel csütörtökre tervezett genfi négyoldalú találkozón azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Moszkvának ki kell vonnia diverziós csoportjait Ukrajnából, és el kell ítélnie a terrorizmust, ha érdekelt a helyzet rendezésében.

Reményét fejezte ki, hogy a genfi találkozó eredményes lesz, azonban kételyének is hangot adott Oroszország őszinteségét illetően.

"Orosz szomszédaink új berlini falat építenek, és vissza akarnak térni a hidegháború korszakába" - jelentette ki Jacenyuk.

A NATO újabb katonai intézkedéseket hoz

A NATO a levegőben, a vízen és a szárazföldön is növeli jelenlétét az ukrán válságra adott válaszként - közölte szerdán Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Rasmussen az operatív részletek ismertetése nélkül elmondta, hogy a balti államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és szükség szerint máshol is, emellett a szövetség pedig a szárazföldi csapatok felkészültségét is fokozza. Rasmussen azt is tudatta, hogy a tagállamok felülvizsgálják és megerősítik védelmi terveiket.

"Azonnal nekilátunk, hogy ezeket az intézkedéseket megvalósítsuk, és szükség esetén a következő hetekben és hónapokban újabbak követik majd őket" - jelentette ki a dán politikus, hangsúlyozva, hogy az intézkedések összhangban állnak a szervezet nemzetközi kötelezettségeivel. Rasmussen szerint az intézkedések a védelmet, az elrettentést és a válság enyhítését szolgálják.

"Az üzenet világos: a NATO minden szövetségesét oltalmazza, és megvédi minden olyan fenyegetéstől, amely alapvető biztonságunk ellen irányul" - szögezte le Anders Fogh Rasmussen.

A NATO főtitkára arra is kitért, hogy az ukrajnai válságból egyedül a politikai megoldás jelenthet kiutat, és a szövetség teljes mértékben támogatja a genfi tárgyalásokat és a nemzetközi közösség erre irányuló további erőfeszítéseit. Rasmussen egyúttal felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel Ukrajna destabilizálásával, vonja vissza csapatait az ország határának közeléből, és tegye világossá, hogy nem támogatja az oroszpárti szeparatisták felfegyverzett milíciáinak erőszakcselekményeit Kelet-Ukrajnában.

A NATO márciusban arról is döntött, hogy Románia és Lengyelország légteréből követi figyelemmel az ukrajnai fejleményeket légi ellenőrző és figyelmeztető (AWACS) repülőgépek segítségével.

Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát

Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették szerda reggel a donyecki városházát, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról - jelentették ukrajnai hírportálok.

Az UNIAN hírügynökség szerint az Oplot nevű harkivi szervezet mintegy húsz, állig felfegyverzett tagja hatolt be az épületbe, és kitűzte rá a szervezet zászlaját. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko közölte: így akarják kiharcolni azt, hogy a kijevi vezetés rendezzen népszavazást a megye területi státusáról. Leszögezte, hogy addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik.

A fegyveresek arra próbálják rávenni a városházát védő rendőröket, hogy távozzanak onnan. A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak. Zaharcsenko szerint osztagában szigorú a fegyelem, tagjai nem fogják akadályozni a városi tanács munkáját, nem fogják kifosztani az épületet, de barikádokat emelnek mellette, és biztonsági intézkedéseket tesznek, ellenőrizni fogják a be- és kilépőket - idézte őt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij (galéria)


Zaharcsenko közölte azt is, hogy az Oplot fegyveresei más megyei településeken is el fogják foglalni az önkormányzati épületeket, a következő város Jenakijeve lesz. Békés épületfoglalásokra készülnek, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek - tette hozzá.

Az Oplotot (Támasz) négy évvel ezelőtt alapította egy nyugalmazott rendőr azzal a céllal, hogy pénzügyi, jogi, szociális és erkölcsi segítséget nyújtson a szolgálat közben meghalt rendőröknek és katonáknak. A szervezet emellett gondozza a második világháború hőseinek állított emlékműveket, harcol az ellen, hogy dicsőítsék az ukrán nacionalista felkelő hadsereget (OUN-UPA), illetve pénzeljék a Vörös Hadsereg "maradványainak" felkutatására irányuló ásatásokat.

Az UNIAN hírügynökség közben arról adott hírt, hogy a Donyec-medence bányászai úgy döntöttek, oltalmazni fogják Ukrajnát, és megvédik a régiót az esetleges orosz agressziótól. Erről Mikolaj Volinko, a független bányászszakszervezet vezetője számolt be egy kijevi tévének nyilatkozva.

Sérelmezte, hogy a kijevi központi hatalom nem teremt rendet a Donyec-medencében, a helyi rendőrség pedig "kenyérrel és sóval" fogadja a szakadárokat, akik - mint mondta - nem is ostromolják meg a kormányzati épületeket, hanem egyszerűen besétálnak, mintha saját házukba mennének be. Leszögezte, hogy a területen élő orosz ajkúakat nem éri sérelem, senki se üldözi őket és szabadon használhatják nyelvüket.

Kijev szerint orosz deszantosokat azonosítottak Kelet-Ukrajnában

Kijevi bejelentés szerint orosz deszantosokat azonosítottak a terrorellenes művelet során a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban és Kramatorszkban.

"A Donyeck megyében tartózkodó orosz fegyveresek a Kupjanka-1 légideszantos csapatok 45. ezredéhez tartoznak, amelyeknek az állandó állomáshelye Moszkva környékén van" - mondta Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettes szerdán.

Eközben helyszíni médiajelentések szerint Kramatorszkban szakadárok símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. Nem sokkal később három, orosz zászlót lobogtató katonai jármű tűnt fel Szlovjanszkban.

A védelmi minisztérium szóvivője később cáfolta a sajtónak, hogy a szakadárok harcjárműveket szereztek volna meg az ukrán fegyveres erőktől Kramatorszkban. Bohdan Szenik azt mondta, hogy az orosz zászlót lengető katonai járművekről készült felvételek hamisak. Hozzátette, hogy a fotón letörölték a járművek azonosító számát, a videofelvétel pedig nem is Kramatorszkban, hanem "egészen más helyen" készült.

Kramatorszkban eközben az oroszbarát szeparatisták megerősítették barikádjaikat.

Az ukrán erők ellenőrzik Kramatorszk repterét, nincs áldozat

Az ukrán erők terrorellenes műveletben visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát - mondta el az éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.

Sajtótájékoztatóján Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok oldalán semmilyen veszteséget nem szenvedtek, és azt állította, hogy a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg.

Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak, oda "sem technikát, sem embereket" nem küldtek az ukrán különleges erők.

A Moszkva elleni újabb amerikai szankciók befolyásos embereket és cégeket vehetnek célba

Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése miatt az Egyesült Államok újabb, Moszkva elleni szankciók bevezetését mérlegeli, amelyek befolyásos személyeket vagy cégeket érinthetnek az energetikai, a pénzügyi vagy a bányászati szektorban - jelentette ki kedden Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Kétségét fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy ezeket a gazdasági büntetőintézkedéseket még a tervezett csütörtöki genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt kihirdeti-e az amerikai kormány. Amerikai diplomaták szerint ugyanakkor a szankciók egyelőre nem irányulnak majd egész gazdasági ágazatok ellen, mert ezzel a nyugat-európai szövetségesek - elsősorban Németország - nem értenek egyet.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden szintén megerősítette: Washington komolyan mérlegeli, hogy újabb szankciókat hozzon Moszkva ellen, azt ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának.
Carney hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szerint indokolt az az ukrán katonai akció, amelyet Kijev a rendet és a törvényességet fenyegető Oroszország-barát szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában kedden elindított. Méltatta az ukrán kormány eddig tanúsított visszafogottságát.

A szóvivő kijelentette: Washington arra figyelmeztette az ukrán kormányt, hogy óvatosan, fokozatosan és felelősségteljesen folytatassa le a szakadár fegyveresek elleni katonai műveletet a többségében oroszajkúak lakta Kelet-Ukrajnában. Rámutatott, hogy ezeknek a félkatonai egységeknek nehézfegyvereik is lehetnek.

Carney azt is hangsúlyozta, hogy megszűntetné a feszültséget, ha Oroszország visszavonná erőit az ukrán határ mellől, beszüntetné a szakadárok támogatását és tárgyalásokba bocsátkozna.

Merkel felhívta Putyint, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet

Angela Merkel német kancellár kedden felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megvitassák az Ukrajnában kialakult helyzetet. A két fél a hivatalos közlések szerint egyaránt nagy jelentőséget tulajdonított az ukrán válságról csütörtökre tervezett négyoldalú tárgyalásoknak.

A felek "hangot adtak annak a reményüknek, hogy a genfi találkozón sikerül olyan, egyértelmű jelzést adni, amely hozzájárulhat a helyzet békés mederbe tereléséhez" - közölte a telefonos megbeszélésről az éjjel a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz államfő állítólag megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus "gyors eszkalációja lényegében a polgárháború szélére sodorja az országot". Putyin emellett figyelmeztetett az ukrán gazdaság stabilizációjának és az Európába irányuló orosz földgázszállítások biztosításának fontosságára, amire néhány napja levélben is felhívta több európai ország vezetőjének figyelmét.

A német kormány közlése szerint Merkel "részletesen megvitatta" Putyinnal az ukrán helyzetet, "beszélgetésük pedig főleg arra irányult, hogy előkészítsék az amerikai, orosz és ukrán külügyminiszter, illetve az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője részvételével április 17-re tervezett genfi találkozót.

A német kormány helyettes szóvivőjének szavai szerint a megbeszélést a felek "az események értékelésének minden különbsége ellenére" lefolytatták.

Putyin a kelet-ukrajnai terrorellenes akció elítélését várja az ENSZ-től

Az orosz államfő azt várja az ENSZ-től, hogy a világszervezet ítélje el a kijevi hatalom szerinte alkotmányellenes kelet-ukrajnai lépéseit - közölte Vlagyimir Putyin telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral kedden.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő kezdeményezte a hívást, amelynek során Putyin "a kijevi hatalom által az ország keleti részében kezdeményezett fegyveres művelet miatt Ukrajnában kiéleződött válsághelyzetet" vitatta meg Ban Ki Munnal.

Az orosz elnök egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkva az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől is azt várja el, hogy "határozottan ítélje el ezeket az alkotmányellenes cselekedeteket".

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi oroszbarát önvédelmi erők közlésére hivatkozva jelentette, hogy az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét és a kitört lövöldözésben négy ember vesztette életét. Kijevben később megerősítették, hogy folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében". Az ukrán belügyi csapatok behatoltak Szlovjanszk városába is, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el.

Kijev és a nyugati államok vádjaira reagálva az orosz külügyminisztérium keddi közleményében elfogadhatatlannak tartotta az utalásokat arra, hogy Oroszország érintett lenne a kelet-ukrajnai fegyveres szembenállásban.

Vlagyimir Putyin államfő szóvivője pedig abszurdnak nevezte az állítást, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában. Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy "nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba". Peszkov hangoztatta, hogy "ez az állampolgárok véleménye". A szóvivő a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekre hivatkozott. Az elnök csütörtökön a "Közvetlen kapcsolat" című élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság és a stúdióba meghívottak kérdéseire.

Washington egyetért az ukrán katonai fellépéssel

Az Egyesült Államok szerint indokolt a rendet és a törvényességet fenyegető Oroszország-barát szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában elindított ukrán katonai akció - jelentette ki kedden Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a "tarthatatlan" helyzetre. A szóvivő úgy nyilatkozott, hogy az ukrán kormány fokozatosan és felelősségteljesen szándékozik végrehajtani a többségében orosz ajkúak lakta Kelet-Ukrajnában.

Jay Carney kijelentette: Washington komolyan mérlegeli, hogy újabb szankciókat hozzon Moszkva ellen, ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának. Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a gazdasági büntetőintézkedések elrendelése nem valószínű a csütörtökre tervezett genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt. Ezeken az Egyesült Államok továbbra is részt kíván venni és meg akarja vizsgálni, hogy van-e lehetőség a diplomáciai megoldásra.

Az amerikai elnöki hivatal szóvivője szerint megszűntetné a feszültséget, ha Oroszország visszavonná erőit az ukrán határ mellől, beszüntetné a szakadárok támogatását és tárgyalásokba bocsátkozna.

"Az ukrán kormány felelőssége, hogy biztosítsa a rendet és a törvényességet és ezek a provokációk Kelet-Ukrajnában olyan helyzetet teremtenek, amelyben a kormánynak válaszolnia kell" - hangoztatta Carney.

Moszkva szerint Brüsszelnek a közös megoldásokra kellene összpontosítania

Moszkva szerint az Európai Unió jobban tenné, ha az Oroszország elleni újabb büntető intézkedésekkel való riogatás helyett az ukrán válság együttes megoldásának keresésére összpontosítana - olvasható az orosz külügyminisztérium keddi közleményében.

Moszkvában úgy tartják, hogy az EU külügyminiszteri tanácsa hétfőn Luxemburgban "a valóságtól elrugaszkodott" újabb állásfoglalást tett közzé az ukrajnai válsággal kapcsolatban, és ezzel azt bizonyította, hogy egyáltalán nem érti az Ukrajnában zajló folyamatokat. "Sőt, ami annál is rosszabb, hogy egyáltalán nem akarja megérteni és elismerni az okokat, amelyek a délkelet-ukrajnai országrész lakosságát vezérlik" - olvasható a közleményben.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei ismét elítélték az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, kiálltak Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanerre szólították fel Moszkvát.

Az orosz külügyminisztérium értetlenséggel fogadta a szerinte "önmagát kikiáltó" kijevi hatalomnak szóló uniós dicséretet a délkelet-ukrajnai törvényesség és a rend visszaállítása érdekében tett "állítólagos kiegyensúlyozott lépésekért". Moszkva szerint "ezek a lépések valójában már vérontáshoz vezettek". Az orosz külügyi közlemény szerint "egy szó sem hangzott el" (Luxemburgban) arról, hogy az ukrán vezetés "törvényes jogaiért és érdekeiért bátran kiálló saját népe +megbékítése+ érdekében alkotmányellenesen használta fel a fegyveres erőket, nem hangzott el semmi Kijev más, a délkelet-ukrajnai régiókat "nyilvánvalóan provokáló" döntéseiről.

Moszkva szerint az unió cinikusan viselkedik, mert teljesen figyelmen kívül hagyja az ukrán elnökválasztás jelöltjeinek megverését és megfélemlítését. Az orosz külügyminisztérium úgy véli, ha az EU "valóban komoly és pozitív szerepet akar játszani az ukrán belpolitikai válság rendezésében", akkor ideje felhagynia az Ukrajnában egymással szemben álló felek egyikének feltétel nélküli támogatásával.

A tárca elfogadhatatlannak tartja az utalásokat arra, hogy Oroszország érintett lenne a kelet-ukrajnai fegyveres szembenállásban. A minisztérium az orosz belügyekbe való nyílt beavatkozási kísérletnek nevezte egyebek között azt, hogy Brüsszelben követelik, az orosz parlament felsőháza késedelem nélkül vonja vissza egyes határozatait.

A Szövetségi Tanács több, Ukrajnával kapcsolatos döntést hozott az idén. Március elsején például felhatalmazást adott az orosz államfőnek arra, hogy "az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában." Március 21-én az orosz felsőház jóváhagyta a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását is.

A Kreml cáfolta, hogy orosz haderő tartózkodna Kelet-Ukrajnában

Abszurd az állítás, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában - jelentette ki az orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában.

Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

"Semmiféle csapatok nincsenek ott" - mondta. Emlékeztetett arra, hogy ezt Vlagyimir Putyin államfő és Szergej Lavrov külügyminiszter nem egyszer kijelentette.

A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy "nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba". Peszkov szerint "ez az állampolgárok véleménye". A szóvivő a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekre hivatkozott. Az elnök csütörtökön a "Közvetlen kapcsolat" című élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság és a stúdióba meghívottak kérdéseire.

Az orosz elnöki szóvivő azt is elmondta, hogy a különböző ukrajnai régiókból is sokan tettek fel kérdést Putyinnak a csütörtöki fórum miatt rendszeresített telefonvonalon.

"Nagyon sok kérdés arra irányul, hogyan lehet orosz állampolgárságra szert tenni, Oroszországba átköltözni és itt élni" - közölte Dmitrij Peszkov. Hozzátette, hogy különösen az Ukrajna nyugati régióiban élők kérik, "sőt azt követelik", hogy az orosz elnök fejtse ki Oroszország álláspontját Ukrajnával kapcsolatosan.

Dmitrij Peszkov kitért arra is, hogy a Kreml "rengeteg telefonhívást" kap az Ukrajna területén ragadt krími lakosoktól, akik ott dolgoznak, de szeretnének visszatéri a márciusban Oroszországhoz csatolt félszigetre.

Sürgősen szeretnének átkerülni oda a Krímbe, de ez a jelen körülmények közepette nem olyan könnyű - fejtette ki az orosz elnök befolyásos munkatársa. Elmondta, hogy a csütörtöki élő televíziós műsor meghívottai között krími lakosok is lesznek.

Ukrajna a korábbi, alacsonyabb árért azonnal vásárolna orosz földgázt

Ukrajna az április előtti, ezer köbméterenként 268,5 dolláros áron azonnal hajlandó lenne földgázt vásárolni Oroszországtól.

A Reuters keddi jelentése szerint ezt a javaslatot még április 4-én tette a Naftohaz ukrán állami gázipari cég.

Ez az összeg megegyezik azzal a kedvezményes árral, amiről decemberben állapodott meg Ukrajna akkori vezetése Oroszországgal. Addig jóval magasabb árat, 400 dollárt fizetett Ukrajna az orosz földgázért.

A decemberi szerződésben Oroszország ugyanakkor kikötötte, hogy naptári negyedévente felülvizsgálja a gázárat. Miután Moszkva szempontjából kedvezőtlenül alakultak az események Ukrajnában, Oroszország áprilistól kedvezmény nélkül, ezer köbméterenként 485 dollárt kér a földgázért.

Ukrajna kifizetetlen orosz gázszámlája csaknem 2,2 milliárd dollár volt április elején.

Különleges műveletet kezdtek a fegyveres erők Kelet-Ukrajnában, halottak

- Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés tört ki, amelyben négy ember életét vesztette - jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi oroszbarát önvédelmi erők közlésére hivatkozva. Kedden délután ellentmondásos hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki kit támadott, annyi biztos, hogy a repülőtér jelenleg az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Az orosz hírforrások szerint ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző "önvédelmi erőkkel". Váratlanul lövöldözés tört ki, amelyben az RT angol nyelvű orosz állami hírcsatorna szerint négyen meghaltak, két ember pedig megsebesült.

A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett négy katonai helikopter és egy alacsonyan szálló vadászbombázó jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy egy Szu-27-es.

Az oroszbarát milícia azt közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek megvédeni a települést.

A kijevi védelmi minisztérium később megerősítette, hogy a kelet-ukrajnai városban "elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében". A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy halálos áldozatai is vannak a műveletnek.

Az UNIAN hírügynökség viszont egészen más megvilágításban tudósított az eseményekről. Ez a forrás az állítja: a kamatorszki repülőtér "viszaverte a terroristák támadását". A hírügynökség szerint a légikikötő az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt állt, s katonai felszereléssel rendelkező, ismeretlen fegyveresek indítottak ellene ostromot. Az UNIAN forrása szerint a légi kikötő repülőgépei és helikopterei azért emelkedtek a levegőbe, hogy "megóvják a technikai eszközöket", mert nem lehetett tudni, hogyan végződik az ostrom.

Ukrán belügyi csapatok eközben behatoltak Szlovjanszk városába is, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el. A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagyszabású támadást" indítottak Szlovjanszk ellen. Kijelentette azonban, hogy embereik megvédik a várost.

Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy "most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügyi erők hadoszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopter támogatásával és néhány autóbusszal". "Terrorellenes akció következik" - tette hozzá.

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélozott technikát vonultattak fel. Az Interfaksz-Ukrajina értesüléseit Szlovjanszk oroszbarát polgármestere is megerősítette a CNN-nek adott interjújában, hogy az amerikai hírtelevízió híre szerint Kijev irányából jelentős haderő tart Kelet-Ukrajna irányába.

Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy "likvidálni" fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert. A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek tulajdonképpen az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában.
"Ez nehéz ellenség számunkra" - fűzte hozzá az ukrán tábornok.

A Kreml cáfolta, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják Moszkva ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

Zeman: reformok nélkül Ukrajna nem lehet az EU tagja

Megfelelő politikai és gazdasági reformok nélkül elképzelhetetlen, hogy a következő néhány évben Ukrajna az Európai Unió tagjává váljon - vélekedett Milos Zeman cseh köztársasági elnök kedden a kelet-csehországi Hradec Královéban.

"Ukrajna idő előtti uniós csatlakozása az ukránok szemében lejáratná az EU-t, míg az uniós állampolgárok szemében Ukrajnát. A szükséges politikai és természetesen gazdasági reformok nélkül Ukrajna a következő néhány évben nem válhat az EU tagjává" - jelentette ki Zeman a város egyetemén.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Csehország jóval felkészültebb volt a mai Ukrajnánál, s csatlakozása az unióhoz mégis évekig tartott.

Zeman szerint a májusra tervezett ukrán államfőválasztás, illetve a későbbi parlamenti választás döntő fontosságúak.

"Ukrajnának erős vezetőre van szüksége, nem pedig egy olyan gengszterre, aki egyike a korábbi hatalmasoknak. Még akkor sem, ha angyali mosolyú szép copfos nőről lenne is szó" - mutatott rá a cseh államfő konkrét név említése nélkül.

Leszögezte: amint Ukrajnában lezajlanak ezek a változások, érdemes elgondolkodni az országnak nyújtandó segítségen, elsősorban a Nemzetközi Valutaalapon és a Világbankon keresztül.

Zeman úgy látja, hogy sem Csehország sem az EU nem elég erősek ahhoz, hogy Ukrajnának segítséget nyújtsanak.

Medvegyev: az ukrán hatóságoknak párbeszédet kell kezdeniük a lakossággal

Az ukrán hatóságoknak párbeszédet kell kezdeniük a lakossággal, és el kell ismerniük valamennyi etnikai csoport érdekeit - jelentette ki kedden Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő.

Medvegyev szerint Ukrajna a polgárháború szélén áll, ami "ijesztő". A kormányfő ugyanakkor reményét fejezte ki: az ukrán hatóságok kellően józanok ahhoz, hogy elejét vegyék a konfliktus további kiszélesedésének.

Kelet-Ukrajnában az embereknek éppúgy joguk van véleményük kifejtésére, ahogy azt a kijevi Majdanon a tüntetők tették - hangoztatta a miniszterelnök újságírók előtt. Medvegyev előzőleg fehérorosz és kazah hivatali kollégájával folytatott megbeszélést.

Oroszbarát aktivisták elfoglaltak egy épületet Donyeckben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


Az orosz kormányfő kitért arra is, hogy Ukrajna függetlensége 1991-es elnyerése óta több százmilliárd dollárt (több tízezer milliárd forintot) takarított meg azáltal, hogy kedvezményes áron jutott az orosz gázhoz. "Akárcsak a volt Szovjetunió más köztársaságainak, Ukrajnának is nagyarányú és rendkívül fontos segítséget nyújtottunk" - emlékeztetett Medvegyev.

A kormányfő szerint a békefenntartók Ukrajnában semmit nem oldanak meg, csupán "tartósítják" a problémát. Az ukrajnai helyzet stabilizálódásának egyetlen útja az, ha normális feltételeket teremtenek az ország fejlődéséhez - vélekedett Medvegyev. Az orosz kormányfő egyúttal hangsúlyozta: figyelembe kell venni az ukrán emberek érdekeit az ország valamennyi részén. "Ez nagyon nehéz párbeszéd, de elengedhetetlen" - tette hozzá.

Belügyi csapatok behatoltak Szlovjanszkba

Ukrán belügyi csapatok kedd délután behatoltak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városába, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el.
Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség azt közölte: a Kijev által meghirdetett terrorellenes művelet keretében az ukrán belügyminisztérium egységei behatoltak a Donyeck megyei Szlovjanszkba.

"Most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügy oszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopterrel és néhány autóbusszal. Terrorellenes akció következik" - közölte a hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva.

Az Interfaksz-Ukrajina arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélos technikát vonultattak fel.

Csapatai visszahívására szólította fel Moszkvát Rasmussen

Az ukrán határon felvonultatott katonai erőinek a visszavonására és Ukrajna destabilizálásának beszüntetésére szólította fel Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kedden, egyúttal pedig arról is beszélt, hogy a NATO válaszlépésként csapatokat küldhet a szövetség keleti tagállamaiba.

A dán politikus az Európai Unió védelmi minisztereivel folytatott egyeztetést követően újságírói kérdésre kijelentette: "teljesen világos, hogy Oroszországnak mélyen benne van a keze a kelet-ukrajnai válságban."
Rasmussen közölte, hogy a NATO három lépésből álló válaszra készül: a szövetség védelmi terveinek megerősítését, a közös hadgyakorlatok fokozását, valamint "csapatok megfelelő (mértékű) állomásoztatását" tervezi a keleti végeken. Bár konkrét katonai válaszról egyelőre nincs szó, "senkinek se legyen kétsége afelől, hogy minden szövetségesünket hatékonyan megvédjük" - szögezte le.

"Több közös hadgyakorlatra van szükség, például a NATO Reagáló Erő és az EU harccsoportjai között, hogy fel legyünk készülve bármire, amit a jövő hozhat" - mondta a szövetség főtitkára, az EU és a NATO közti védelmi kapcsolatok erősítését sürgetve. Ismét hangsúlyozta, hogy a NATO szerint az ukrán válság "rendezésének a helyes útja egy politikai és diplomáciai megoldás" lenne.

Oroszország szerepével kapcsolatban Anders Fogh Rasmussen leszögezte, hogy Moszkvának a probléma forrása helyett a megoldás részévé kell válnia. A NATO-főtitkára arra szólította fel Oroszországot, hogy "csillapítsa az (ukrán) válságot, hívja vissza katonáit az ukrán határról, és tegye egyértelművé, hogy nem támogatja a (kelet-ukrajnai) oroszbarát szakadárok erőszakos cselekményeit."

A NATO-nagykövetek várhatóan szerdán ülnek össze, hogy megvitassák a szövetség katonai tervezői által előterjesztett javaslatokat, amelyek között szerepel a keleti tagországok védelmének megerősítése és harci repülőgépek és hadihajók átmeneti állomásoztatása a szövetség keleti határterületein.

Ukrán páncélosok 40 kilométerre vannak Szlovjanszktól

Ukrán páncélosok és különleges erők negyven kilométerre megközelítették a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városát, ahol az utóbbi napokban oroszbarát fegyveresek épületeket foglaltak el - közölte kedden az AFP francia hírügynökség.

Helyszíni tudósítók Izjum városka közelében tucatnyi páncélozott járművet, ugyanennyi harckocsit, egy helikoptert és tizennégy csapatszállítót láttak. Utóbbiak a "szpecnaz", azaz az ukrán különleges alakulat tagjait szállították.

A biztonsági erők egy ellenőrzőpontot állítottak fel a közelben, ahol fegyverek után kutatják át a Harkov felől érkező és az oda tartó gépjárműveket.

Összesen mintegy száz ember látható a helyszínen, a páncélosok egy része a kíváncsi tekintetek elől a fák közé húzódott.

Egy neve elhallgatását kérő ejtőernyős katona nem árulta el, hogy a katonai járművek mikor érkeztek Izjum határára. "Nem fogunk békés emberekre lőni. Nem félünk, mindent megteszünk azért, hogy letegyék a fegyvert. Tárgyalásokat is folytattunk, azonban eddig nem sikerült eredményre jutni" - mondta.

Az ukrán hadsereg mozgósítása ellenére Szlovjanszk egyelőre nyugodtnak tűnik. A városba vezető utakon Moszkva-párti milíciák állítottak fel ellenőrzőpontokat, az egyikre orosz zászlót tűztek ki, egy másikon pedig a következő felirat olvasható: "Ha mi nem tesszük meg, akkor senki sem".

A Donyeck megyei Szlovjanszkot és a környező településeket oroszbarát önvédelmi erők tartják ellenőrzésük alatt. Kedd reggeli hírek szerint harcok folytak a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban, de ezt a helyi önvédelmi csoport vezetője később cáfolta. "Minden nyugodt, semmilyen összecsapás nem történt" - mondta.

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kramatorszki repülőteret

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés történt, többen megsebesültek - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi önvédelmi erők közlésére hivatkozva.

Az ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző önvédelmi erőkkel. Váratlanul lövöldözés történt ki. Az oroszpárti önvédelmi erők több tagja megsebesült, lehet, hogy halottak is vannak.

A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett, alacsonyan szálló katonai repülőgép jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy Szu-27-es.

Az oroszbarát milícia közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek "megvédeni" a települést.

A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte: az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagy támadást" indítottak Szlovjanszk ellen is. "Embereink megvédik a várost" - mondta.

Turcsinov: megkezdődött a terrorellenes művelet

Megkezdődött keddre virradóra a terrorellenes művelet Donyeck megye északi részén - jelentette be a parlamentben Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes elnök.

Turcsinov arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen lépések értendők a terrorellenes művelet alatt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Turcsinov elismerte, hogy a Donyec-medencét "kolosszális veszély fenyegeti". Kijelentette, hogy Oroszország "brutális tervet" eszelt ki, és nemcsak a Donyec-medencét, hanem Ukrajna keleti és déli részét, Harkiv térségét és Odesszát is lángba akarja borítani.

"A (Donyec-medencében) az orosz kommandósok és a terroristák mellett ott vannak az orosz propaganda által feltüzelt ukrán állampolgárok százezrei, továbbá ártatlan ukránok százezrei" - hangoztatta Turcsinov, és hozzátette, hogy ebből kifolyólag a terrorellenes intézkedéseket "felelősen és megfontoltan" kell végrehajtani.

"A céljuk az emberek védelme" - tette hozzá a politikus.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből. A testület kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szavaira reagálva Turcsinov meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajnában nem lesz polgárháború. A politikus parlamenti beszédében reagált azokra a felszólításokra is, hogy kapjanak fegyvert azok, akik meg akarják védeni az országot a szakadároktól és a betolakodóktól.

"Az állam csak azoknak ad fegyvert a kezébe, akik a rendőrség, a Nemzeti Gárda vagy a fegyveres erők szolgálatába szegődnek" - szögezte le Turcsinov. Kijelentette, hogy ha szabaddá tennék a fegyverhez való hozzáférést, a Moszkva-barát szakadárok kezébe is kerülnének fegyverek, az ország pedig polgárháborúba sodródna.

"Nem lesz polgárháború Ukrajnában. Punktum" - szögezte le ismételten Turcsinov.

Helyszíni tudósítások szerint a parlamenti ülés idején tüntetők zárták el az épület egyik bejáratát, követelve Kijevtől, hogy akadályozza meg a szeparatista törekvéseket Odessza megyében. Turcsinov beszédében azt üzente nekik, hogy amennyiben oltalmazni akarják Ukrajnát, csatlakozzanak azokhoz az önkéntesekhez, akik a rendfenntartó szervek kötelékébe állnak.

"Azokhoz fordulok, akik hőstetteket akarnak véghezvinni. Keleten megújítjuk a belügyminisztérium erőit. Vállaljanak szolgálatot a rendőrségnél, önként jelentkezzenek a Nemzeti Gárdába, a hadseregbe. A Verhovna Rada ablakainak bezúzása nem hősies cselekedet" - hangoztatta Turcsinov.

Közben Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági tanács elnöke bejelentette, hogy útnak indult Kelet-Ukrajnába az újonnan alakult Nemzeti Gárda első dandárja, amely a Majdan önkénteseiből verbuválódott.

"A fegyveresek harci szelleme erős, és készek megvédeni Ukrajnát" - közölte Facebook-oldalán Parubij, aki elismerte, hogy Kelet-Ukrajnában "bonyolult" a helyzet.

A terrorellenes kampányban a határőrség is részt vesz. Az Interfax közlése szerint ezt megerősítették a határőrség parancsnokságánál, de nem részletezték, hogy milyen feladat hárul a határőrökre.

Az UNIAN hírügynökség arról adott hírt, hogy a Donyec-medencében területi önvédelmi zászlóalj alakul az esetleges orosz agresszió kivédésére.

Meredeken emelkedik az ukrán csődbiztosítási díj

Meredeken emelkedik az ukrán államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása az eszkalálódó belpolitikai és gazdasági válság miatt.

Londoni pénzügyi elemzők keddi helyzetértékelése szerint az ukrán jegybank meglepetésszerű és rendkívüli mértékű kamatemelése is az ukrán gazdaság egyre romló állapotára irányítja a piac figyelmét.

A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi londoni kereskedésben 71 bázispontos emelkedéssel 1088 bázispontról indult. Ez egy kereskedési napon belül óriási mértékű drágulás, és azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most csaknem 1,1 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, az előző napi zárásnál több mint 70 ezer dollárral drágábban.

Martonyi: meglepetést okoztak a történtek

Az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a "külső sokk" meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít - fogalmazott kedden egy brüsszeli panelbeszélgetésen [namelink name="Martonyi János"] külügyminiszter.

Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által szervezett rendezvényen a magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy jelenleg az Európai Unió, bár igyekszik, sajnos nem irányítója az eseményeknek, csak reagál a történésekre. Martonyi János amellett foglalt állást, hogy az Európai Uniónak ki kell állnia az elvei és az értékei mellett, és a jelenlegi helyzetben félre kell tenni a belső vitákat és nézeteltéréseket.

Harcok Szlovjanszknál, harckocsik tartanak a város felé

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi Moszkva-barát szakadár vezetőkre és "önvédelmi erőkre" hivatkozva.

Az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola - aki családi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni - elmondta, hogy a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak.

A férfi közlése szerint támadás érte a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők néhány posztját. Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitották rájuk tüzet. Mikola azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók - írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi "önvédelmi dandár" parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni - tette hozzá.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből, ellenkező esetben átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével. A kijevi fenyegetés ellenére a szakadárok továbbra is megszállva tartanak kormányzati épületeket több kelet-ukrajnai városban.

Putyin szerint alaptalanul vádolják Oroszországot

[namelink name="Vlagyimir Putyin"] ezt telefonon mondta hétfőn este [namelink name="Barack Obama"] amerikai elnöknek – közölte a Kreml.

„Az amerikai elnöknek a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozást illető aggodalmaira válaszolva, az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a spekulációk megalapozatlan információkra támaszkodnak" – közölte az elnöki hivatal egy nyilatkozatban.
   
„Vlagyimir Putyin azért hívta fel Barack Obamát, hogy minden tőle telhetőt elkövetve, megakadályozza az erő alkalmazását és az esetleges vérfürdőt" – tette hozzá a Kreml. Emellett ismételten tárgyalásokat szorgalmazott „az összes fontosabb politikai erő és a térségek részvételével" azzal a céllal, hogy föderatív berendezkedést hozzanak létre Ukrajna számára.

Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint a két államfő egyetértett abban, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket egy diplomáciai megoldás megtalálása érdekében addig is, amíg csütörtökön Genfben találkozik egymással Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ukrajna képviselője.

A hét végén láthatóan összehangolt támadások indultak a többségében orosz nyelvű Kelet-Ukrajna több városának középületei ellen, mindenekelőtt Donyeck térségében. Az erőszakcselekményekben részt vevő, nyilvánvalóan gyakorlott egyenruhás fegyveresek számos szakértő szerint azokra az erőkre emlékeztetnek, amelyek március elején ellenőrzésük alá vonták a Krím félszigetet, hogy azt alig három hét alatt Oroszországhoz csatolják, s a nyugati hatalmak azt állítják, hogy ismét egy Moszkva által irányított műveletről van szó.

A szeparatisták épületfoglaló akcióira válaszul az új, Nyugat-barát kijevi vezetés bejelentette, hogy terrorellenes műveletet indít az ország keleti részében, szemtanúk azonban semmilyen ukrán katonai beavatkozást nem észleltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában