Ország-világ

2008.03.18. 16:45

Tippek az ünnepekre

A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb.

Munkatársunktól

Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk - még akkor is, ha már nem esik jól. A húsvéti ünnepek után így nem kipihenve és kiújulva nézünk az új évszak elé, hanem fáradtan, másnaposan, felpuffadva és megint öt kilót felszedve..

Pedig a húsvéti ünnepek  lényege az önmegtartóztatás és a megújulás – maga a szó  héber eredete is kikerülést jelent. A húsvéti tippek sorozatunkban ötleteket adunk ahhoz, hogy miképp tudjuk a húsvétot mértékkel de élvezettel megünnepelni, közben felfrissülni és kipihenni magunkat,  és ugyanakkor időt szakítani házkörüli és háztartási munkák elvégzésére is.

A siker titka a felkészülés és a szervezettség. Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra, a húsvéti előkészületeket már most kezdjük el.



Íme néhány tipp:

A húsvéti nagytakarítást ne nagyszombatra hagyjuk, hanem csináljuk meg az előző hétvégén!

Gyerekekkel a húsvét ünnepek nagyon kreatívan telhetnek el - készítsünk velük díszeket, vagy már most kezdjük el a tojásfestést. Később szívesen segítenek sütemények, édességek készítésében, díszítésében.

Ha locsolkodókat várunk, azoknak szokás ajándékot adni – de pénz, vagy boltban vásárolt tömegtermék helyett készítsünk előre egyedi, egyszerű húsvéti ajándékokat.

Hagyomány szerint Nagyszombaton szokás otthonunkat feldíszíteni. Azonban, ha már most elkezdjük a húsvéti díszek készítését vagy beszerzését, így a húsvéti dekorációt egy-két óra fel lehet tenni.
Sütést-főzést illetően, gondolkodjunk egy húsvéti menün. Ne legyünk túl ambíciósak  - készítsünk egyszerű húsvéti ételeket. A húsvét tipikus ételei a főtt sonka, tojás ás a bárány. Húsvéti receptjeinkben további ötleteket adunk ezekhez, amelyekkel nem kell napokat tölteni a konyhában. Süteményeket illetően is válasszunk bevált egyszerű húsvéti süteményeket és kekszeket.

A húsvéti kekszeket fel is használhatjuk díszként!

A húsvéti ünnepi időszak Hamvazó szerdával kezdődik, amit 4o napos böjt követ. Hagyományosan ez idő alatt nem szabad húst enni, Nagypénteken semmi állati eredetűt sem. A modern változat alapján lemondhatunk akármi másról is, pl süteményekről, alkoholról, TV nézésről, autó használatról stb – akármiről, a lényeg, hogy igazi lemondás legyen. Íme néhány tipp:

Ha az újévi fogadalmainkat nem tudtuk betartani, itt egy második alkalom, hogy véghez vigyük!

A húsvét a megújulás és megtisztulás ünnepe is. Méregtelenítsük testünket-lelkünket és a környezetünket. Egy tavaszi méregtelenítés modern változata lehet a hagyományos húsvéti böjtnek, amellyel egy nagy lépést tehetünk az egészséges életmód irányába.

Az egészséges táplálkozás nem jár borzasztó nagy lemondással – egészséges ételek mellett még egészséges sütemények is léteznek!
Mozogjunk – tavasz van, egyre jobb az idő – sétáljunk rendszeresen. Autó helyett menjünk gyalog (amennyit csak lehet) vagy kerékpárral munkába, iskolába, ide-oda..

Figyeljünk oda környezetünkre és a természetre, ne szemeteljünk, ne pazaroljunk, ne vegyünk-együnk-igyunk mindent hajthatatlanul. Környezet-tudatosan éljünk és vásároljunk.  Bolti termékek helyett használjuk természetes háztartási tisztítószereket, és készítsünk néhány házi szépségápolási szert.

Méregtelenítsük otthonunkat is – de ne húsvétkor. Akkor csupán üljünk le, és készítsünk egy jegyzetet arról, hogy mit kell kidobni, megjavítani, kicserélni, felújítani, dekorálni. Ha lakás felújítást vagy dekorációt tervezünk tavaszra, a tutitippek Otthon rovatában  tippeket adunk majd ehhez a témához. Addig is vegyünk egy nagy vázlatfüzetet, és kezdjünk el gyűjteni dolgokat, amelyek elnyerik a tetszésünket – ez lehet egy magazinból kivágott kép, egy virág színe, egy falevél alakja, egy szövet tapintása stb. ragasszuk ezeket be a vázlatfüzetbe. (ezt a témát a tavaszi lakberendezés sorozatunkban később folytatjuk…addig is gyűjtögessünk….)

Ha a fenti húsvéti tippek egyike sem imponál, és valami más vágyunk – akkor jobban tesszük, he elutazunk. De legalább húsvét a szellemében  mondjunk le a repülőről – utazzunk vonattal, amellyel redukáljuk a szén-dioxid kibocsátásunkat és a globális melegedést!

Címkék#Húsvét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában