folyik a nyomozás

2020.08.07. 06:07

Tizenhat embert vettek őrizetbe a bejrúti robbanással kapcsolatban

Tizenhat embert vettek őrizetbe a libanoni hatóságok a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanással kapcsolatban – közölte az NNA helyi hírügynökség az ügyben illetékes katonai törvényszékhez rendelt kormánybiztosra hivatkozva.

Bejrút, 2020. augusztus 6. Takarítanak a megrongálódott bejrúti ar-Rum kórház belsejében 2020. augusztus 6-án, két nappal a libanoni fõváros kikötõi negyedében történt hatalmas erejû, kettõs robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehetõ azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy hat évvel ezelõtt elkobzott és raktárban õrzött vegyianyag-hajórakomány robbant fel. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vael Hamzeh

Fadi Akiki tájékoztatása szerint a kikötői és a vámhatóság legalább tizennyolc tisztviselőjét kérdezték ki eddig.

„Tizenhat embert vettek őrizetbe közülük a vizsgálat részeként” – idézte Akikit az NNA. Mint mondta,

az érintettek között olyan munkások is vannak, akik a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek,

Az illetékes szerint a katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig.

Hozzátette, hogy a nyomozás a libanoni hadsereg és a belügyi biztonsági erők hírszerzési részlegének felügyelete alatt folyik.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel

A bejrúti robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel a libanoni fővárosban – közölte az NNA helyi hírügynökség.

A robbanás által romokban heverő egyik utcán a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. Az oszlatás során többen megsérültek.

Az utcákra vonult emberek a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény – hírügynökségek szerint – széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett.

Borítókép: Takarítanak a megrongálódott bejrúti ar-Rum kórház belsejében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában