Ország-világ

2019.01.18. 23:02

Tízezrek kísérték utolsó útjára a meggyilkolt gdanski főpolgármestert - Fotók

A politikust szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban.

Tízezrek kísérték pénteken utolsó útjára az észak-lengyelországi Gdanskban Pawel Adamowiczot, a város múlt hétvégén meggyilkolt főpolgármesterét.


Adamowicz koporsóját a gdanski Európai Szolidaritás Központból vitték át a Mária-székesegyházhoz, ahol szombaton helyezik végső nyugalomra.

    

A koporsót szállító fekete halottaskocsit egyenruhát viselő haditengerész tisztek kísérték útján.

 

Tízezrek kísérték utolsó útjára a meggyilkolt gdanski főpolgármestert


A Slawoj Leszek Glodz gdanski érsek által vezetett gyászmenet végigjárta azokat az utcákat, amelyeken Adamowicz egykoron sétált, elhaladt az elhunyt polgármester gyerekkori otthona mellett, ahol szülei jelenleg is laknak, és azok mellett az iskolák mellett, amelyekben Adamowicz egykoron tanult. A tömegben vonult Adamowicz felesége és lányai is.

   

 Adamowicz koporsóját hat polgármester kollégája, köztük Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester vitte be a gdanski Mária-székesegyház épületébe, ahol Glodz katolikus misét mutatott be, amelyen részt vett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is.

    

A pénteki nap folyamán korábban körülbelül 300 városi polgármester és tanácsadó gyűlt össze szerte Lengyelországból, hogy az ellenzéki Polgári Platform (PO) meggyilkolt politikusának emléke előtt tisztelegjen egy rendkívüli ülés keretében a kikötőváros történelmi hajógyárában, amelyben 1980-ban életre kelt az antikommunista Szolidaritás mozgalom. Emlékére lejátszottak egy halála után komponált ötperces zenedarabot a gdanski Szent Katalin templom harangjátékával, amelynek helyreállítását Adamowicz segítette.

    

Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A főpolgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették.

    

A politikust szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. A szertartáson ott lesz mások mellett Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő, részt vesz várhatóan továbbá Tusk, valamint Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter is.

    

A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik. Péntek délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában