Ország-világ

2010.09.10. 23:45

Több mint 230 ezer százéves japán ´hiányzik´

Japán - Több mint 230 ezer száz évesnél idősebbként nyilvántartott embert nem találnak Japánban egy pénteken közzétett kormányjelentés szerint. Meglehet, hogy már réges-régen halottak.


A japán igazságügyi minisztérium augusztusban elrendelte az ország családi nyilvántartásainak átvizsgálását. Ha az abban élőként nyilvántartott személyek valóban mind élnének, akkor a szigetországban 77 118 legalább 120 esztendős ember élne, sőt 884-en 150 évesnél is idősebbek lennének.

A felülvizsgálatra azt követően került sor, hogy kiderült: rengeteg idős ember marad magára és tűnik el a világ szeme elől, mivel a társadalom egyre gyorsabban öregszik, a családi kapcsolatok pedig egyre lazábbak. A felmérés végül összesen 234 354 olyan százévest talált, akiket élőként tartanak nyilván, de a hollétükről mit sem lehet tudni.

A minisztérium úgy vélte, hogy a 120 éven felüliek esetében szinte bizonyosan hibás a nyilvántartás, ezért utasította a helyi illetékes hivatalokat, hogy töröljék azok nevét a nyilvántartásból, akiknél nem lehet bizonyítani, hogy életben vannak.

A tárca egy illetékese szerint a "hiányzó" emberek többsége feltehetően már halott, megszakadt a kapcsolata a hozzátartozóival vagy elköltözött az országból.

Július végén a japán rendőrség bukkant rá a Tokió legöregebb lakosának hitt 111 éves Kato Szogen holttestére, akiről a vizsgálat kiderítette, hogy már 32 évvel ezelőtt elhunyt lakásában, de azóta senki nem nyitotta rá az ajtót. A rendőrség letartóztatta az unokáját, akit azzal vádolnak, hogy a nevében továbbra is felvette a nyugdíját.

A minisztérium szakértője ugyanakkor kijelentette, hogy ez az eset és az azóta feltárt hasonló ügyek nem lesznek lényeges hatással a szociális kiadásokra, mivel az ezzel kapcsolatos nyilvántartás nem a családi adatokon alapul, hanem teljesen más rendszerben történik.

Az egészségügyi minisztérium százévesnél idősebbekről szóló éves jelentése a tavalyi összesítésben 40 399 olyan százéves, illetve ennél idősebb emberről tett említést, akinek a címe is ismert volt.

A tárca egyik tisztviselője pénteken hangsúlyozta: a "hiányzókról" szóló kormányjelentés nem változtat azon, hogy Japán népessége gyorsan öregedik, mivel az életkilátásokkal foglalkozó számítások szintén nem a családi nyilvántartási adatokon alapulnak.

A 65 évesnél idősebbek száma tavaly rekordmagasságot ért el: a lakosság 22,7 százalékát tette ki, amíg a 14 éves, illetve ennél fiatalabbak száma 13,3 százalékra esett vissza. A több mint 40 milliós lakosságú 27 ország összehasonlításában ez volt a legrosszabb arány.

A japán nők várható élettartama 86 esztendő - a világon a leghosszabb -, a férfiaké pedig 80 év.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában