Ország-világ

2016.07.22. 10:48

Több mint egy tonna kokaint foglalt le a kolumbiai hadsereg

A kolumbiai hatóságok 1119 kilogramm kokaint foglaltak le a Csendes-óceánon, a kábítószert az Öböl Klánja nevű drogkartell Közép-Amerikába és az Egyesült Államokba akarta eljuttatni - közölték hivatalos források.

A helyi idő szerint csütörtökön közzétett tájékoztatásból kiderült, hogy a hadsereg két külön műveletben bukkant a csempészárura. Az első fogás a Gonzalo nevű hajón történt, amely az Ecuadorral határos Narino megyében, Mosquera település közelében haladt három ecuadori és egy kolumbiai állampolgárból álló személyzettel a fedélzetén. A kokainon kívül 336 gallon (1272 liter) benzint is találtak a járművön. A kábítószer-kereskedelemmel és -gyártással gyanúsított legénységet őrizetbe vették.


A haditengerészet egy másik művelet során, ugyancsak Narino megyében, az ország szárazföldi részének legnyugatibb csücske, Cabo Manglares közelében 600 kilogramm kokainra bukkant. A kábítószer 24 lezárt zsákban lebegett az óceán felszínén.


A kolumbiai hatóságok közlése szerint idén eddig 56 tonna kokaint foglaltak le a Csendes-óceánon.


A 46 millió lakosú dél-amerikai ország a világ első számú kokacserje-termesztője, az ültetvények területének nagysága tavaly év végén elérte a 96 ezer hektárt, ráadásul csaknem 40 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 2015-ben 646 tonna kokaint állítottak elő Kolumbiában. A kormány célja a kokacserje-termesztésben vastagon érintett Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezettel született megállapodás értelmében az, hogy felszámolja az ország összes kokaültetvényét, az érintett területeket pedig legális haszonnövényekkel telepítse be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában