Ország-világ

2012.08.27. 22:42

Több mint négyszáz pedofilügyet vizsgált meg tavaly a Vatikán

Az egyházból pedofília miatt kilépésre kényszerített papok száma is szerepel abban a hétfőn megjelent vatikáni kiadványban, mely a Szentszék 2011-es tevékenységét foglalja össze.

A Hittani Kongregáció tavaly 599 fegyelmi esetet vizsgált meg; 440 vonatkozott delicta graviorának (latinul súlyosabb bűncselekménynek) nevezett szexuális visszaélésre, és 404 esetben az áldozat kiskorú volt.

Az ügyek kivizsgálása után Charles Scicluna prelátus, a Hittani Kongregáció ügyésze 125 esetben kérelmezte XVI. Benedektől az érintett pap laikus státuszba helyezését. Olyan esetekről volt szó, amikor "nem volt kétséges a pap felelősége". További 135 esetben az elkövető nem veszítette el státuszát, de felmentették papi feladatai alól.

Az adatok a Libreria Editrice Vaticana (LEV) vatikáni kiadó A Szentszék 2011-es tevékenysége című kiadványában jelentek meg.

A kiadvány hangsúlyozta, hogy 2011-ben kevesebb pedofília esetet jelentettek a Hittani Kongregációnak, mint egy évvel korábban, de a 2005-2009 közötti időszakhoz képest a "jelzések száma jelentősen megugrott".

Az olasz hírügynökségek és a Vatican Insider hírportál kommentárja szerint a jelentett esetek és az intézkedések száma azt mutatja, hogy a Vatikán 2010-ben hatályba lépett pedofília elleni előírásai "szigorú fordulathoz" vezettek a nemi visszaélést elkövető papokkal szemben.

A LEV kiadványa kitért a Rota Romana Törvényszék, az egyház rendes fellebbviteli bíróságának tevékenységére is, kiemelve, hogy a bíróság tavaly 179 házasságból 75-öt érvénytelenített.

A publikációból az is kiderült, hogy 2011. december 31-én a Vatikánban 594 vatikáni állampolgár élt: 71 bíboros, 307 egyházi diplomata, 52 más egyházi személy, 109 svájci gárdista és 55 laikus (közöttük a lopással, kiszivárogtatással vádolt pápai komornyik, Paolo Gabriele). Ezen kívül a pápai állam falain belül 238 nem vatikáni állampolgár is élt.

A vatikáni csendőrség tavaly 96 bírságot szabott ki többnyire közlekedési szabálytalanságért, és felszámolta a Szent Péter téren és a bazilikában a zsebtolvajlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában