Hallgassa élőben!

Több mint ötszáz dolgozójától válik meg az Egészségügyi Holding Zrt.

Összesen 541, a társaságnál eddig a háttérszolgáltatásban tevékenykedő dolgozójától válik meg a négy szabolcsi kórházat működtető Egészségügyi Holding Zrt.

Összesen 541, a társaságnál eddig a háttérszolgáltatásban tevékenykedő dolgozójától válik meg a négy szabolcsi kórházat működtető Egészségügyi Holding (EH) Zrt. – jelentette be Mangol Csilla vezérigazgató hétfőn Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte: a leépítés gyógyító munkát végző dolgozót nem érint, a tagvállalatoknál a háttérszolgáltatási (élelmezés, kontrolling, informatika) feladatokat ellátó munkatársak nagy részét azonban elbocsátja az EH Zrt.

A létszámleépítés a komoly likviditási gondokkal küzdő társaságnál a már korábban bejelentett racionalizálási és átalakítási folyamat része, amelytől mintegy 700-800 millió forint megtakarítást remélnek.

Mangol Csilla elmondta: a maximum 541 fős létszámleépítés tervét már bejelentették a megyei munkaügyi központnál. Jelenleg az egyeztetések zajlanak, két héten belül megtörténik az érintett dolgozók kiértesítése, a csoportos létszámleépítés pedig – több szakaszban – 2013 januárjáig tart. Az elbocsátandó létszámról szakértői javaslat alapján döntött a holding vezetése.

Minden érintett munkavállaló esetében igyekszünk a lehető legjobb megoldást megtalálni, vagyis ha az érintett dolgozónak más – például ápolói – szakképesítése is van, az EH Zrt. igyekszik a nyitott pozíciókra átvenni – hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a létszámleépítés kizárólag a szervezés átgondolásával történik, pluszköltséggel pedig nem jár.

A vezető tájékoztatása szerint az érdekképviseleteket már tájékoztatták, egyeztetések zajlanak a konkrét létszámokról. Kiemelte: minden elbocsátandó munkavállaló megkapja a munkaszerződése alapján azt a maximált összeget, ami jár.

Ez azért nagyon lényeges – folytatta a vezérigazgató – , mert a vezetői elbocsátások során közös megegyezéssel váltak el a munkavállalóktól, a most leépítésre kerülő dolgozók viszont megkapják azt az összeget, ami a jogszabályok alapján jár nekik.

Az Egészségügyi Holding Zrt.-nél, illetve gyógyintézményeiben az elbocsátások után mintegy 4.200-an fognak dolgozni. A társaság adósságállománya elérte a négymilliárd forintot, melyek nagyobb része lejárt szállítói tartozás. Mangol Csilla a tájékoztatón megemlítette, hogy 2013-tól a működés racionalizálásából származó megtakarítások körülbelül 1,5 milliárd forintot fognak kitenni.

Ez minden évben jelentkező megtakarítás, amelyet a szerződések és a fizetési átütemezések áttárgyalásaiból, a belül végrehajtott kötelezettségvállalásra vonatkozó intézkedések révén érnek el – tette hozzá.

A vezérigazgató a tájékoztatón szólt arról is: január elsejétől két gyógyintézménnyé alakul át a holding négy tagkórháza, ennek értelmében jövő évtől a mátészalkai és a fehérgyarmati, valamint a nyíregyházi és a nagykállói kórház alkot majd egy-egy intézményt.
A szervezeti integráció során kórházat nem zárnak be, az átszervezési és karcsúsítási program során egészségügyi dolgozót nem küldenek el – emelte ki Mangol Csilla, hozzátéve, hogy az átszervezést úgy oldják meg, hogy a megyei betegellátás ne sérüljön.

Tájékoztatása szerint az ellátás ennek megfelelően két pólusból fog állni, az északi pólushoz (Fehérgyarmat és Mátészalka) várhatóan jövő év elején csatlakozik a kisvárdai, valamint az elképzelések szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő sátoraljaújhelyi kórház is.

“Utóbbi ugyan már másik megyében fekszik, de logisztikai okokból és az ágazati irányítás tervei szerint ez is egy logikus integrációs pont lehet” – fogalmazott Mangol Csilla.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Felminősítette Magyarországot a Moody's
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő az eddigi „ Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot.
Az abortuszhoz való jog védelméről fogadtak el törvényt a demokraták Amerikában
A törvénytervezetről tartott szavazás lényegében jelképes volt a demokrata párti többségű testületben, ugyanis a szenátus várhatóan nem fogja elfogadni.
Kiemelt támogatást nyújt a kormányzat a műtéti várólisták csökkentésére
Kásler Miklós miniszter utasítására készült el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által beterjesztett szakmai javaslat, amely alapján a kormány 12.2 milliárd forintos támogatást biztosít, így a várólisták drasztikus lerövidítése várható.
Nyitás: száz ország képviselői jönnek el a Vadászati Világkiállításra (videók)
A kapcsolódó rendezvényekkel együtt csaknem 1500 programelemből áll össze az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás.
Hivatalos: megőrizte alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt
Megerősítette az orosz Központi Választási Bizottság pénteki ülésén a múlt hétvégén megtartott választások hivatalos végeredményét.
Messi kihagyhatja a Manchester City elleni találkozót a BL-ben
Egyelőre bizonytalan, hogy pályára léphet-e Lionel Messi a Paris Saint-Germainben a Manchester City elleni, keddi Bajnokok Ligája-találkozón.