zavargás

2020.07.05. 11:20

Több mint százan vesztették életüket Etiópiában egy ismert énekes halála miatt kitört tüntetéseken

Legalább 166 embert öltek meg Etiópiában a héten agyonlőtt népszerű énekes, Hahalu Hundessza halála miatt kitört tüntetéseken – közölték rendőrségi források vasárnap.

A zavargásokat elsősorban Addisz-Abebából és Oromia régióból jelentették, ez utóbbiban 156-an haltak meg, köztük 11-en a biztonsági erők tagjai voltak.

A főváros hatóságai kedden 10 halottról számoltak be, köztük 2 rendőrről.

Az oromo népcsoporthoz tartozó Hundesszát Addisz-Abeba Gelan Condominiums nevű külvárosában lőtték agyon hétfőn este. A rendőrség megállapította, hogy gyilkosa vagy gyilkosai szándékosan őt vették célba. Hundessza támogatói kedden a biztonsági erőket okolták a történtekért politikai indítékot sejtve a tett mögött.

Sajtóforrások szerint a hatóságok az ország több pontján felfüggesztették az internetszolgáltatást, hogy így vegyék elejét a tüntetéseknek, amelyek kapcsán eddig mintegy 2200 embert vettek őrizetbe.

Az etióp kormány részéről szombaton azt közölték, hogy urai a helyzetnek.

Sokan úgy tartották, hogy Hundessza zenéjével a kormányzat által elhanyagolt legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért szállt síkra.

Az énekes, aki korábban politikai fogoly volt, az Oromia és Amhara régiókban 2018-ban lezajlott tüntetéshullám idején vált ismertté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában