Ország-világ

2011.03.11. 16:22

Több száz holttestet találtak egy japán strandon

Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján a pénteki nagy erejű földrengést követő cunami után.

Az NHK állami televízió közlése szerint a tengerparton talált áldozatok megfulladtak. A hatóságok arra számítanak, hogy a természeti csapás halálos áldozatainak száma a most ismert 300-400-hoz képest jelentősen emelkedni fog. Közel 350 embert eltűntként tartanak számon.

A japán külügyminisztérium helyi idő szerint 22:42-kor kiadott tájékoztatása azt közölte, hogy az áldozatok, sérültek között nincs külföldi állampolgár - mondta el az MTI kérdésére Tokióból telefonon Erdős Attila, a magyar nagykövetség első titkára.

A Szendai közelében található egyik kőolaj-vegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt.

Földrengés és cunami Japánban. Fotó: MTI (galéria)


A földrengés nyomában legalább 80 helyen keletkezett tűz az északkeleti part menti városokban.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőárban eltűnt egy személyvonat, és a hatóságok egyelőre nem találják. Az nem ismeretes, hányan utazhattak az East Japan Railway vasúttársaság szerelvényén, amelynek a Mijagi prefektúrában lévő kelet-macusimai Nobiru állomás közelében veszett nyoma.

A szökőár elsodort egy hajót is száz utassal - közölte Mijagi prefektúra rendőrsége. Egyelőre nincs értesülés a hajó és az utasok sorsáról. A hajó Iszimaki város hajógyárának a tulajdona.

Japán a cunami után. Fotó: MTI (galéria)


Japánban a helyenként hét méter magas tengerár autókat, bárkákat és lakóházakat sodort el. Az országban minden kikötő bezárt, leállították a kirakodásokat is - közölték tengeri szállítmányozók.

Szemtanúk soha nem tapasztalt erősségű földmozgásként írták le a pénteki rengést. "Én teljesen megrémültem és még mindig félek. Soha nem éltem át korábban ilyen nagy földrengést." - mondta Hidekatsu Hata, egy tokiói étterem vezetője.

"Az emberek elárasztották az utcákat. Hihetetlen. Mindenki haza akar jutni, de nem látni egy taxit sem." - mesélte Kodzsi Goto fővárosi lakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában