Ország-világ

2013.03.22. 13:52

Több társát megölte egy afganisztáni rendőr

Lelőtte öt társát az afgán kormány által támogatott helyi milíciák egyik tagja a nyugati Bádgesz tartomány kadiszi körzetében - közölte pénteken a tartományi kormány szóvivője.

MTI

A támadó, aki az Afgán Helyi Rendőrség (ALP) tagja, csütörtök délelőtt követte el tettét - mondta el Mirvaisz Mirzakval szóvivő, részletekkel azonban nem tudott szolgálni. Közlése szerint nyomozókat küldtek a helyszínre az eset kivizsgálására.

A kabuli kormány és a NATO vezette szövetséges erők közösen igyekeznek létrehozni, kiképezni és finanszírozni az ALP-hez tartozó helyi milíciákat, hogy megerősítsék a védelmi erőket a lázadókkal szemben.

Az utóbbi években megszaporodtak a hasonló belső támadások, amelyekben az afgán biztonsági erők valamely tagja társai vagy a kiképzést végző külföldi tanácsadók ellen fordítja fegyverét. Ezek a támadások gyengítik az afgán erőket, holott jövőre országszerte át kellene venniük a biztonsági feladatok ellátását a kivonuló nemzetközi biztonsági erőktől.

Legutóbb március 11-én a keleti Vardak tartományban történt ilyen támadás, amelyben a NATO-erők két amerikai katonája és három afgán esett el.

Az afgán biztonsági erőkre nehezedő nyomást mutatja, hogy a kormány szerdai közlése szerint mintegy háromezer afgán rendőr és katona halt meg 2012 márciusa és 2013 márciusa között - közel ugyanannyi, mint ahány NATO-katona a háború 11 éve alatt összesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában