Ország-világ

2017.10.16. 15:37

Többen meghaltak a Portugáliában és Spanyolországban tomboló erdőtüzekben

Huszonhétre emelkedett hétfő délelőttre a Portugáliában vasárnap óta tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma - közölte a portugál polgári védelmi hatóság.

Patricia Gaspar szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a tűzoltók 145 helyen küzdenek a lángokkal, ezek közül 32 helyszínen nagyon súlyos a helyzet. A leginkább érintett régiók közé tartozik az ország közepén fekvő Coimbra és Castelo Branco térsége, illetve Viseu környéke. 


A lángokban mintegy 50 ember megsérült.


A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maguk is próbálják oltani a tüzeket, mert a tűzoltók nem tudnak mindenhova időben eljutni. 


Félő, hogy Portugáliában újra megismétlődhet a júniusi katasztrófa, amikor 63 ember vesztette életét az erdőtüzek miatt. 

 

Pusztító tűzvész Portugáliában és Spanyolországban



Az országban becslések szerint az év eleje óta már összesen 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.


Portugálián kívül Északnyugat-Spanyolországban is erdőtüzek pusztítanak, a spanyol hatóságok eddig három halálos áldozatról adtak hírt.


A tüzeket az okozta, hogy a térségben hónapok óta súlyos szárazság van, és az évszakhoz képest magas hőmérsékleteket mérnek. A lángokat felerősítették és szétterjesztették a Brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán széllökései.


Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját.


Az északnyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösség kormányfője szerint számos tűzesetet szándékosan idéztek elő. A régió központjában, Vigo városában ki kellett üríteni egy bevásárlóközpontot és egy autógyárat, illetve többen arra kényszerültek, hogy átmenetileg elhagyják otthonaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában