fű alatt

2021.03.05. 10:40

Többkörös országjárást tart Dobrev Klára

Szűk egy hetes országjárást tartott Dobrev Klára, aki később további körutakat tervez. Bár hivatalosan eddig még nem jelentette be, hogy indul a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán, Gyurcsány Ferenc feleségének országjárása alighanem már a kampányának része. Mindeközben a Publicus Intézet közölte: az ellenzéki szavazók 84 százaléka voksolna jövőre a baloldali pártok közös listájára, ha Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök-jelölt.

Többek között Szombathely, Szeged, Dunaújváros, Salgótarján, Tatabánya érintésével hétfőtől máig tartó országjárást tartott Dobrev Klára, aki polgármesterekkel, illetve helyi DK-s vezetőkkel találkozott – írja a Magyar Nemzet.

Bár a körutat feltűnő módon nem verte nagy dobra a párt, a rendszeresen posztoló Gyurcsány Ferenc sem tett róla említést, arról egyedül Dobrev Klára közösségi oldalán lehetett értesülni,

ez alighanem már a kampányának a része.

Az országjárásról az ATV is kérdezte Dobrevet, aki elmondta: azért tart máig a körút, mert vissza kell mennie Brüsszelbe, ám a közeljövőben újabbakat tart majd. A politikus a csatornának most is kitérő válasz adott arra, hogy indul-e a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán. Csupán annyit mondott, hogy a DK még nyár előtt megnevezi mind a 106 egyéni, illetve a miniszterelnök-jelöltjét, továbbá a közös listára is javaslatot tesz.

Elmondta azt is, hogy ha a baloldal kerülne kormányra, úgy már az első napon be kell lépni az Európai Ügyészségbe.

Dobrev Klára országjárásának egyik legfontosabb, legsokatmondóbb állomása egyébként Szombathely volt, ahol az adócsalásért elítélt, de ettől függetlenül a DK-s újbudai és erzsébetvárosi önkormányzatoktól eddig mintegy 130 millió forintos megbízást bezsebelő Czeglédy Csabával találkozott.

Történt mindez akkor, amikor a DK, Gyurcsány Ferenc és az Altus ügyvédjének Kecskeméten megkezdődött a bírósági pere, amelyben az ügyészség azzal vádolja őt, hogy 6,215 milliárd forinttal károsította meg az államot az általa mozgatott Human Operator Zrt. körül csoportosuló céges polippal.

Czeglédy azért érezheti nyeregben magát, mert a DK immár harmadik alkalommal segít neki elkerülni a felelősségre vonást azzal, hogy képviselő-jelöltnek teszi meg, amivel mentelmi jogot szerezhet. Most ráadásul valamennyi baloldali párt, köztük a korrupcióellenességet leginkább hangoztató Momentum is segédkezett ebben úgy, hogy

elfogadták a Czeglédy indulását lehetővé tevő „feddhetetlenségi nyilatkozatot”, amit a baloldal képviselő-jelöltjeinek alá kell írnia.

Mindeközben a Publicus Intézet arról számolt be, hogy az ellenzéki szavazók 84 százaléka voksolna jövőre a baloldali pártok közös listájára, ha Karácsony Gergely lenne a közös miniszterelnök-jelölt. Bár Dobrevhez hasonlóan a főpolgármester sem jelentette még be, hogy indul az előválasztáson, ez lényegében biztosra vehető. A Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a baloldal szimpatizánsainak egyelőre a 15 százaléka nem szavazna Karácsony Gergelyre, és a bizonytalan szavazók többsége (59 százaléka) sem támogatná őt. Viszont ha megnyerné az előválasztást, és így válna miniszterelnök-jelöltté, akkor a bizonytalan szavazók körében 45 százaléknyira csökkenne az ellenzőinek aránya, és az ellenzékieknek a kilencven százaléka, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka szavazna az ellenzéki szövetségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában