Ország-világ

2009.06.19. 18:43

Tőkés László lemondott a püspöki tisztségéről

Lemondott a püspöki tisztségéről Tőkés László. Az EP-képviselő a Királyhágómelléki Református Egyházkerület pénteki közgyűlésén jelentette be a tisztségből való távozását.

Tőkés 2007-es független EP-képviselővé való megválasztása idején püspöki mandátuma hátralevő idejére a püspöki jogkörét helyettesére, Csűry Istvánra ruházták át. Az ez évi EP-választásokon Tőkés ismét mandátumot nyert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös listáján.

A püspök-politikus bejelentése szerint jelen helyzetben, amikor teljes értékű, ötéves mandátumot nyert el az erdélyi választók jóvoltából, nem helyes továbbra is fenntartani a felemás állapotot.

A leköszönő püspök az elismerés hangján szólt az egyházkerület segítségéről, illetve a lelkipásztorok támogatásáról az erdélyi magyarság európai képviseletét biztosító korteshadjárat során, mivel a lelkészek nem voltak kicsinyesek, "tudatosították, hogy az európai parlamenti képviselet mind nemzeti közösségünknek, mind pedig az egyházkerületnek fontos".

A közgyűlés a lemondást elfogadta. Tőkés helyére egy évre választanak majd püspököt, utána 2010 októberében az egyházkerületen belül általános tisztújításra kerül sor, akkor fogják megválasztani a teljes hatéves mandátumú új püspököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában