Ország-világ

2019.08.22. 20:53

Tömegverekedés miatt rohamrendőröket vezényeltek egy szibériai faluba

A szerdán kitört verekedésben mintegy húszan vettek részt, "köztük cigányok és büntetett előéletű helyi lakosok".

Tömegverekedés miatt rohamrendőröket és más szakszolgálatokat vezényeltek Podgornoje községbe a nyugat-szibériai Kemerovo megyében - közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.


Az Interfax jelentése szerint a szerdán kitört verekedésben mintegy húszan vettek részt, "köztük cigányok és büntetett előéletű helyi lakosok". Az összetűzés részvevőinek többsége a rendfenntartó szervek szerint ittas volt.

    

Két férfit késszúrásokkal kórházba szállítottak, egyikük állapota súlyos. Az őrizetbe vett cigány gyanúsított ellen büntetőeljárást indítottak két rendbeli, szándékosan okozott súlyos testi címén. Az Interfax úgy tudja, a konfliktus "azután keletkezett, hogy egy cigány zaklatni kezdett egy lányt, akinek védelmére kelt egy falubelije". Miután a védelmezőt bántalmazták, a falusiak a támadó házához mentek, ahol kitört a tömegverekedés.

    

A TASZSZ-nak a helyiek úgy mondták el a történteket, hogy a faluban, ahol korábban nem voltak etnikai konfliktusok, lányok egy csoportjába kötött bele több, kihívóan viselkedő ember. Helyi férfiak egy csoportja a helyzet kiéleződését követően "meg akart leckéztetni egy cigány családot", de a rendőrök ezt megakadályozták.

    

A TASZSZ közölte, hogy a faluban a hatóságok képviselői tömeggyűlésen vitatták meg  a történteket a helyi lakosokkal, akiket igyekeztek megnyugtatni, hogy a felelősöket meg fogják büntetni. A hírügynökséget egy belügyi forrás úgy tájékoztatta, hogy ittas dulakodás történt, és a konfliktusnak nem volt etnikai jellege.

    

Ez a második hasonló eset az idei nyáron Oroszországban. Július 13-án mintegy 3 ezer kilométerrel nyugatabbra, a Penza megyei Csemodanovkában történt 174 ember részvételével tömegverekedés az Interfax beszámolója szerint "a helyi lakosok és az ott élő cigányok között". Az egy halottal és több sérülttel járó összetűzés azt követően történt, hogy az etnikai kisebbség egyik tagja állítólag kísérletet tett egy helyi lány megerőszakolására.

    

A felháborodott falusiak falugyűlést rendeztek, majd mintegy másfél ezren lezárták a közeli szövetségi autósztrádát, aminek nyomán a járásban különleges intézkedéseket vezettek be a tömegzavargások megakadályozására. A konfliktust követően az összes cigány család - mintegy 650 ember - elköltözött Csemodanovkából és a szomszédos Lopatkiból, mintegy 90 házat hátrahagyva, amelyek egy részét engedély nélkül építették fel. 

    

A történteket, amelyek miatt 28 ember ellen indult büntetőeljárás, a helyi hatóságok etnikai konfliktusként kezelték. 

    

2016 májusában Penzától mintegy 600 kilométerre nyugatabbra, a Tula megyei Plehanov községben, Oroszország egyik legnagyobb cigány településén a hatóságok 112 engedély nélkül felépített ház bontásába kezdtek. Azért döntöttek így, mert a helyi lakosság csoportjai és a rohamrendőrség között március 17-én konfrontáció alakult ki, miután egyesek önhatalmúlag megcsapoltak egy gázvezetéket, ami miatt mintegy 400 háztartása ellátás nélkül maradt. Plehanovban, ahol rendszeressé vált az áramlopás is, egy műszaki hiba elhárítására kiérkezett szakembereket a helyiek kőzáporral fogadtak. 

    

Borisz Szobolev újságírónak az állami Rosszija1 csatornán először 2016 márciusában a plehanovi eseményekkel kapcsolatban bemutatott, A cigányok terhe című dokumentumfilmje szerint Oroszországban a kisebbség létszámát 220 ezer és 2 millió közöttire szokták becsülni. A legtöbbjüket az 50-es években telepítették le.

    

Szobolev az etnikum nehéz anyagi körülményeivel kapcsolatban egyebek között rámutatott, hogy amíg a Szovjetunióban mintegy 500 cigány művészegyüttes turnézott rendszeresen, addig mára ezekre már egyáltalán nincsen közönségkereslet. A kisebbség munkát vállalni nem tudó vagy nem akaró tagjai közül a film szerzője szerint sokan kapcsolódnak be a szervezett bűnözés, egyebek között a heroinkereskedelem világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában