Ország-világ

2008.02.21. 16:16

Törvénnyel védenék a pálinkát

Ötpárti összefogással tíz parlamenti képviselő - minden frakcióból kettő - törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésbe a hét elején a pálinkáról.

Ebben meghatároznák, milyen feltételek teljesítése szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió által is hungarikumként elismert tradicionális termék elnevezését használni lehessen. A jogszabály kiterjed a törkölyre is.

A törvény nagyrészt az Élelmiszerkönyvben eddig is meglévő szabályt rögzíti. Eszerint pálinka és törkölypálinka csak az a párlat lehet, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből, illetve szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását Magyarországon végezték. Szigorúan tilos lenne a répa-, nád-, izo-, gyümölcscukor, mesterséges ízesítő és színezék használata, sűrítmény vagy aszalvány felhasználása, alkohol és aromaanyag, virág és ízesítő hozzáadása. Pálinkához adalékanyagként kizárólag enzimek, savak és élesztők adhatók, kezelésre pedig csak derítőszerek és a nehézfémek eltávolítására szolgáló segédanyagok vehetők igénybe.

A törvényjavaslat megkülönbözteti és részletes fogalommeghatározással látja el a kisüsti, az aszútörköly, az érlelt, a vegyesgyümölcs, az ágyas és az ópálinkát, és rendezi a mézespálinka eddig bizonytalan helyzetét. Utóbbi esetében csak magyarországi eredetű méz hozzáadása esetén használható az elnevezés, de mézespálinka-likőr formában.

A törvényjavaslat kitér arra is, hogyan és milyen formában kell feltüntetni az elnevezéseket a palackok mellett a csomagolóanyagokon és a reklámkiadványokban. A benyújtó képviselők mindezeken túl Pálinka Nemzeti Tanács létrehozását és a Nemzeti Pálinkastratégia megalkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában