Elnökválasztás

2020.06.02. 16:31

Tovább léphetett a lengyel választási törvény

Lengyelországban az ellenzéki többségű szenátus módosító javaslatokkal hétfőn éjjel visszaküldte a szejmbe a választási törvénynek az idei elnökválasztásra vonatkozó előírásait. Ez újabb lépés a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt korábban elhalasztott, június 28-ig megrendezendő választás előkészítéséhez.

A módosításokat nagyrészt a felsőházi kisebbséget képező kormánypárti szenátorok, a Jog és Igazságosság (PiS) tagjai is támogatták.

Tartózkodtak a PiS szenátorai többek között az új elnökjelölt regisztráláshoz szükséges százezer támogató aláírás gyűjtésére vonatkozó előírás esetében. A módosítás lehetővé tenné, hogy az eredeti választási időpont, május 10-e előtt be nem jegyzett jelöltek az aláírásokat nemcsak nyomtatott papíríveken, hanem elektronikus formában is gyűjthessék. Ez a megoldás Rafal Trzaskowski varsói főpolgármestert érinti, aki új jelölt a választási folyamatban, mivel a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció május közepén vele helyettesítette lemondott korábbi jelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát.

A szenátus nem változtatott a szejmben május 12-én megszavazott előíráson, melynek értelmében az eredeti választási időpont előtt már bejegyzett kilenc jelöltnek köztük Andrzej Duda hivatalban lévő elnöknek nem kell újból regisztrálnia.

A felsőház nem utasította el azt sem, hogy a választást az egészségügyi szabályok betartása mellett hagyományos formában tartsák majd meg, de tekintettel a koronavírus-járványra voksolni levélben is lehessen. A szenátusban képviselt ellenzéki pártok korábban ellenezték, hogy az elnökválasztást a koronavírus-járvány idején kizárólag levélben bonyolítsák le, és szorgalmazták a szavazás elhalasztását jövőre.

A szenátusi módosításokkal együtt a választási törvény a keddre összehívott szejm elé kerül, ahol a PiS van többségben.

Az új előírások elfogadása utat nyit majd ahhoz, hogy az alsóházi elnök meghirdesse az elnökválasztás időpontját. Ezzel hivatalosan is megújul a választási kampány, mely azonban gyakorlatilag május 10-e után sem állt le.

A választás első fordulójának legvalószínűbb dátumát a megfigyelők június 28-át tartják. A PiS szerint ez az utolsó lehetséges alkotmányos időpont, mivel a választási folyamatot az esetleges második fordulót, valamint az eredmények legfelsőbb bírósági megerősítését le kell zárni augusztus 6-ig, amikor lejár a jelenlegi elnök, Andrzej Duda hivatali időszaka. Duda a választás fő esélyesének számít, a kampányban új arcnak számító Trzaskowski támogatottsága azonban a felmérésekben emelkedő tendenciát mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában