iszlamista terror

2021.06.06. 20:11

Tovább nőtt a burkina fasói vérengzés halálos áldozatainak száma

Legalább 160 halálos áldozata van a szombatra virradóra történt vérengzésnek Burkina Fasóban – közölték nigeri illetékesek.

A korábbi hírek „száznál több”, illetve később 138 civil áldozatról szóltak. A helyi hatóságok csak a hozzávetőleges számot tudták megmondani. A merényletet elítélte António Guterres ENSZ-főtitkár, a pápa és az Európai Unió is.

Helyi vezetők elmondták, hogy a támadás óta többen belehaltak sebesüléseikbe, és újabb holttesteket találtak a vérengzés helyszínén. Százhatvan áldozatot temettek el: egy-egy tömegsírba 50-50, illetve hatvan holttestet. Az áldozatok között legalább hét gyerek van.

A dzsihadista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban.

Az eset a Nigériával határos északi Yagha tartomány Solhan nevű településen történt. A támadás eredetileg egy kormányhű paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek, házakat gyújtottak fel, és a piacot is lángba borították.

A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el az országban. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Solhan több hasonló támadás célpontja volt az elmúlt időszakban.

Chériff Sy védelmi miniszter május közepén biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben. A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek.

António Guterres ENSZ-főtitkár szombat éjjel megdöbbenését fejezte ki a mészárlás miatt, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fokozza az erőszakos szélsőségesség elleni harcot.

Ferenc pápa vasárnapi Úr Angyala imájában részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és leszögezte, hogy Afrikának békére van szüksége, nem erőszakra.

Az Európai Unió „minden korábbinál súlyosabban elítéli ezeket a gyáva és barbár támadásokat és sürgette, hogy tegyenek meg mindent az elkövetők felelősségre vonásáért” – olvasható Joseph Borell, az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosának a közleményében.

Fokozódó erőszak

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket, és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában