Hallgassa élőben!

Tovább nyúlik a Lindows-per

A Lindows-perben eljáró amerikai szövetségi bíróság kötelezte a Microsoftot, hogy szolgáltasson újabb bizonyítékokat arra, hogy a vállalat által levédett "windows" márkanév nem tekinthető általánosan használt terminusnak.

A per következő tárgyalási fordulójára így április helyett decemberben kerül sor.
A Microsoft még 2001 decemberében indított pert a linuxos alapokra építkező, ám — erőteljesen korlátozott mértékben — windowsos alkalmazások futtatására is alkalmas Lindows OS operációs rendszert fejlesztő Lindows.com ellen. A szoftveróriás azt állította, hogy a Lindows név túlságosan is hasonlít a védjegyként bejegyzett és dollármilliárdok befektetésével ismertté és elismertté tett Windows márkanévre, így alkalmas a felhasználók megtévesztésére.

A Microsoft el szerette volna érni, hogy a bírák a per lefolytatásáig tiltsák meg a Lindows OS forgalmazását. A bíróság azonban elutasította a vállalat kérelmét, mi több, a per meglepő fordulatot vett. Az ügyben eljáró bíró ugyanis kétségbe vonta a Windows márkanév védjegyként való bejegyzésének jogosságát. A Lindows.com azóta arra építi érvelését, hogy a vitatott terminusok az iparágban általánosan használt fogalmak.

A bíróság most arra kötelezte a Microsoftot, hogy szolgáltasson további bizonyítékokat álláspontja alátámasztására, többek között mutassa be az 1992-ben lezajlott Apple-per dokumentumait is. Amint az ismert, több mint egy évtizede az Apple indított szabadalombitorlási pert a redmondi vállalat ellen azt állítva, hogy a Windows operációs rendszer grafikus felülete egyszerű másolata a Mac számítógépeken alkalmazott technológiának. Az Apple akkor elvesztette a pert.

A Lindows meglátása szerint azonban a Microsoft által bemutatandó bizonyítékok azt mutatják majd, hogy ablakkezelő rendszereket már a 70-es és 80-as években, jóval a Microsoft és az Apple kereskedelmi megoldásai előtt is fejlesztettek. Így az olyan angol terminusok, mint a “windows”, “icons” vagy “menus” semmiképpen sem tekinthetőek egyetlen vállalat személyes tulajdonának, állítja a cég.

Az ügy újabb tárgyalási fordulója a halasztást megelőzően április 7-re volt kitűzve. A Lindows.com a hír kapcsán kiadott közleményében üdvözölte a halasztást, mondván: alaposabban fel tudnak készülni az újabb bírósági összecsapásra.

hwsw

hirdetés
A Dal 2021: Hamarosan kiderül, melyik lesz az év magyar slágere
Pénteken is folytatódik a tavasz
A hét utolsó napján is a napsütésé lesz a főszerep.
Szívszorító levelet olvastak fel Szilágyi István özvegyének temetésén
Szűk körben vettek végső búcsút szilágyi István özvegyétől, Joli nénitől. A szertartás legmeghatóbb pillanata volt, amikor felolvasták az unoka levelét.
Hazai vereséggel kiesett a Leicester City
A nyolcaddöntő sorsolását pénteken 13 órától rendezik.
Michel: az EU prioritása az oltóanyagok gyártásának és elosztásának felgyorsítása
Charles Michel elmondta, a tagországok vezetői egyetértettek abban, hogy erősíteni kell az egészségügyi rendszereket és javítani kell a tagállamok közötti együttműködést.
Erőt, egészséget kívánt Orbán Viktor küldetéséhez Giorgia Meloni
Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek párt elnöke szerdán levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben további együttműködéséről biztosítja a magyar kormányfőt.
Lemondott a kanadai vezérkari főnök, akit szexuális zaklatással vádolnak
Vizsgálatot indítottak ellene helytelen szexuális magatartás vádja miatt.