heves felhőszakadásokkal

2020.07.10. 12:13

Tovább tombol az ítéletidő Japánban

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint péntek reggelre 66-ra emelkedett az áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma.

Tizenhat embert eltűntként tartanak nyilván Kjúsú szigetén, ahol szombaton kezdődtek a heves felhőszakadások.

A helyiek önkéntesek segítségével próbálják eltakarítani a sarat és a törmeléket az elárasztott területekről. A mentési munkák is folyamatosak, bár az időjárás jelentősen megnehezíti a hatóságok dolgát.

A legrosszabb a helyzet Kumamoto prefektúrában, ahol 316 háztartás továbbra is el van vágva a külvilágtól a földcsuszamlások miatt. Több mint 5900 házat öntött el vagy rongált meg az ár, közülük 4838-at Fukuoka prefektúrában. Egy kormányzati jelentés szerint szombat óta 179 földcsuszamlás történt, ezek közül 48 Kumamotóban és 36 Kagosimában.

A hatóságok evakuációs ajánlást adtak ki Kjúsú több településére, és körülbelül 1,2 millió embernek javasolták, hogy hagyják el otthonukat, és keressenek menedéket. Szuga Josihide kormányfőtitkár arra kérte a helyieket, hogy időben keressék fel a kijelölt evakuációs létesítményeket. Egyúttal biztosított róla, hogy ezeken a helyszíneken megtették a szükséges óvintézkedéseket a koronavírus ellen.

Az ítéletidő valószínűleg folytatódik – tájékoztatott a japán meteorológiai szolgálat. Kjúsú északi részén 300 milliméter, míg a délnyugati Sikoku szigetén 250 milliméter csapadék hullhat szombat reggelig.

Japánban nyáron rendszeresek a felhőszakadások. 2018 júliusában több mint kétszázan vesztették életüket az ítéletidő miatt a szigetország délnyugati részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában