Van elég szájmaszk

2020.02.27. 11:34

Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

Nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna – mondta Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény.

Van elég szájmaszk

Elmondta: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról gondoskodnak, valamint napi 25 ezer maszkot készítenek. Hiány tehát nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba – közölte.

Megjegyezte:

a maszk nem a megfertőződéstől véd, hanem annak megakadályozását segíti, hogy egy fertőzött továbbadja a betegséget.

Minden felszerelést biztosítanak, ami a védekezéshez szükséges – mondta. Indokolatlannak nevezte, hogy a háziorvosok védőruhát, overált viseljenek.

Tizennyolcan vannak karanténban

Gulyás Gergely kitért arra: a Szent László Kórház biztosítja a fertőzött területekről érkezettek megfigyelését és ellátását, jelenleg 18-an vannak karanténban. A karanténban lévők mind panaszmentesek, és ha ez így marad, két hét után ki lehet engedni őket – tette hozzá.

Közölte: ha valakinél a betegség gyanúja fennáll, a Szent László Kórházban erre kialakított helyiségekbe kerülhet két hétre. Ha szükséges, más kórházakat is megnyitnak erre a célra Budapesten vagy vidéken.

Nem tudni, hány magyar van Olaszországban

Hangsúlyozta: az operatív törzs folyamatosan működik, ma is tart sajtótájékoztatót, Pintér Sándor belügyminiszter pedig fogadja hat párt képviselőit. A Nemzeti Népegészségügyi Központ is folyamatosan dolgozik, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pedig a konzuli szolgálaton keresztül gondoskodik a tájékoztatásról és szükség esetén a segítségnyújtásról. A japán hajón megbetegedett magyarral is ők tartják a kapcsolatot, az ő második vizsgálatának egyelőre nincs eredménye – mondta.

Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Közölte: Kína területén a konzuli védelemre jelentkezett magyarok száma 174, és 20 magyar tartózkodik az öt legfertőzöttebb tartományban. Olaszországot illetően szinte lehetetlen felmérni, hány magyar van ott, de a KKM tőlük is kérte a regisztrációt.

Kiszámíthatatlanok a járvány hatásai

Az egri uszoda ügyében hozott intézkedéssel kapcsolatban kérdésre a miniszter elmondta: a jelenlegi helyzetben a védekezésben a politikai vitáknak nem szabad teret engedni. Azt kérte, hogy az önkormányzatok az intézkedésekről konzultáljanak az operatív törzzsel.

Arról is beszélt, hogy ma nem lehet felelősségteljesen nyilatkozni várható nagy események magyarországi megtartásáról vagy lemondásáról, nem látni, hogy a vírus terjedése megáll-e, sikerül-e előállítani, engedélyeztetni vakcinát. A húsvét előtti európai utazások központi kérdést fognak jelenteni, ha addig nem fut le a vírus, vagy nincs meg az ellenanyag – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint nem lehet megmondani, milyen hatással lesz a járvány a világgazdaság egészére, de egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy az európai gazdaság alapjait fenyegető megbetegedésről lenne szó.

Több mintát is vizsgálnak

Kérdésre a tárcavezető több magyarországi egészségügyi esetet is ismertetett. A veszprémi kórházból például több embert is elszállítottak védőruhában az ajkai infektológiára. Egyikük fej- és torokfájással jelentkezett – korábban az Egyesült Államokban, majd Ulmban járt -, másikuk Kínából érkezett vissza, hőemelkedése, torokfájása van. Mellettük még egy harmadik embert vittek Ajkára.

Pécsen egy orvostanhallgató fertőzéséről terjedtek el hírek, de nem voltak megalapozottak, és egy nő is jelentkezett, aki a velencei karneválon járt, és noha nem valószínű, hogy fertőzött lenne, vizsgálják a mintáját – mondta.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központhoz bárki fordulhat a koronavírussal kapcsolatos kérdéseivel, a központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. Az elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Az esztergomi kórházban jelentkezett nőt – bár az elsődleges tünetek alapján nem állt fenn nála koronavírus közvetlen veszélye – a balassagyarmati infektológiára küldték át – ismertette Gulyás Gergely.

A szintén a velencei karneválról hazatért debreceni diákoknál nem állt fenn annak kockázata, hogy megfertőződtek volna.

Csak óvatosan a politikai célú pánikkeltéssel!

A tárcavezető azt nem tartja szerencsésnek, hogy ellenzéki pártok politikai haszonszerzés érdekében felhasználják a koronavírust. Nem a DK tudja megmondani, hogy 10 millió magyar ember kapjon-e védőfelszerelést – közölte, hangsúlyozva, orvosszakmai vélemények szerint erre egyelőre nincs szükség.

Azt ígérte,

a háziorvosoknak mindent megadnak, ami a védekezéshez orvosilag indokolt.

Az esetleges élelmiszerhiányt firtató kérdésre azt felelte: látják a híreket, de ilyen reakciókra ma semmilyen ok nincs, ez a „túlzott hisztériakeltés” eredménye.

Ha a koronavírus miatt a turizmus kiesése olyan mértékű lesz, ami állami segítséget igényel, tárgyalni fognak az iparág képviselőivel – ígérte.

Ne utazzunk fertőzött területre!

A kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette az azzal összefüggő felhívást, hogy Magyarországon továbbra sem tudnak betegről, de nem zárható ki, hogy a vírus esetleg megérkezik ide is. Azt kérte a magyar állampolgároktól, ne utazzanak fertőzött területre, ha mégis, regisztrálják magukat a konzuli szolgálatnál.

Ha valaki fertőzött területről tér haza, lehetőleg ne menjen közösségbe, ha pedig tüneteket észlel magán, maradjon otthon, telefonon értesítse a háziorvosát vagy hívja a rendelkezésre álló zöld számokat.

Az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt gyermekeket két hétig ne vigyék iskolába, és azok az egyetemisták és munkavállalók is maradjanak otthon, akik jártak Észak-Olaszországban az elmúlt időben – kérte a kormány nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában