Ország-világ

2019.09.02. 23:31

Trócsányi László nem indul EP-szakbizottsági alelnöki helyért

A Fidesz EP-képviselője levelében kifejtette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan őt jelölte az Európai Bizottság magyar tagjának.

MTI

[namelink name="Trócsányi László"] fideszes európai parlamenti (EP) képviselő levélben értesítette Antonio Tajanit, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) elnökét, hogy európai uniós biztosi jelölése következtében nem indul a szakbizottság alelnöki helyéért - közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.


A parlamenti szakbizottság kedden szavazott volna a képviselő alelnöki pozíciójáról.


A Fidesz EP-képviselője levelében kifejtette, hogy [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök hivatalosan őt jelölte az Európai Bizottság magyar tagjának, ezért biztosjelölti teendőinek maradéktalan ellátása érdekében nem tudja vállalni az AFCO alelnöki jelölést.


Az Európai Néppárt frakciója a közeljövőben új fideszes jelöltet állít az Alkotmányügyi Bizottság alelnöki pozíciójára, és ezt követően kerülhet sor a szakbizottsági szavazásra az alelnöki tisztségről - közölték.


Az Európai Parlament szakbizottságai eddig négy magyar képviselőt választottak alelnökökké július közepén tartott alakuló ülésükön. Deutsch Tamás fideszes képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett, Gál Kinga fideszes képviselőt a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották, Ujhelyi István szocialista képviselő az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága (TRAN) harmadik alelnökének nevezték ki, Winkler Gyulát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselőjét pedig a nemzetközi kereskedelemért (INTA) felelős szakbizottság második alelnökének választották.


A képviselők több szakbizottság esetében is szeptemberre halasztották az alelnökökről szóló szavazást. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő (állampolgári jogi, belügyi bizottság, LIBE) kinevezéséről várhatóan szerdán döntenek. Információk szerint Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő kulturális és oktatásügyi bizottságában (CULT) betöltött alelnöki pozíciójáról pedig szeptember második felében tartják a szavazást.


A november elején hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottság biztosjelöltjeinek személyéről nem adtak még ki hivatalos brüsszeli tájékoztatást, a nevek azonban ismertté váltak a tagállamok bejelentései alapján.

Címkék#EU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában