Trump: álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal

"Majd Irán hív bennünket, ha és amikor valaha is készen áll erre" - írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök.

“Álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök egyik hétfői Twitter-bejegyzésében.

Trump azt írta: a sajtó “mindenféle ismeret nélkül” állította, hogy az Egyesült Államok megpróbált volna tárgyalásokat előkészíteni Iránnal. “Ez hamis jelentés” – szögezte le.

“Majd Irán hív bennünket, ha és amikor valaha is készen áll erre. Közben pedig a gazdaságuk tovább hanyatlik” – fogalmazott mikroblogjában az Egyesült Államok elnöke.

Donald Trump azt követően tette közzé bejegyzését, hogy Irán visszautasítással reagált egy vasárnap esti Twitter-bejegyzésére. Az elnök abban megfenyegette a közel-keleti országot. Utalva a vasárnapi rakéta-becsapódásra a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett, Trump azt írta: “ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz”.

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter erre – szintén Twitteren – azt válaszolta: “Irán immár ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek”. A perzsa diplomácia vezetője egyben azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy tanúsítson tiszteletet Irán iránt.

Május elején, amikor kiterjesztette a gazdasági szankciókat Irán ellen, maga Donald Trump fogalmazott úgy, hogy reméli, “egy nem távoli napon” találkozik Irán vezetőivel.

(Lead-kép: MTI)