háttér nélkül

2021.04.30. 06:50

Tudományosan nem értékelhető Karácsonyék felmérése

Nem lelhető fel tudományos publikáció a Karácsony Gergely által közzétett védettségi adatokról és ismeretlen az a mérési módszer, amelyet a főváros alkalmazott – mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a fővárosi intézményekben mért immunitási adatokról, amelyeket a főpolgármester hozott nyilvánosságra.

Budapest, 2020. szeptember 14. Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésén a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„Egy tudományos vizsgálat attól tudományos, hogy tudományos igénnyel készült. Ami azt jelenti, hogy ismert a módszer és az, hogy milyen populáción készült. A módszernek milyen a validálhatósága, mindezt ki érvényesítette.

Következtetést csak akkor lehet ebből levonni, ha a tudományos szakma szerint készült, erről a felmérésről pedig nem kaptunk semmilyen információt”

– reagált a Magyar Nemzetnek Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a fővárosi intézményekben mért immunitási adatokról, amelyeket a főpolgármester hozott nyilvánosságra.

A fővárosi fenntartású idősotthonokban 2877 ellátott és 1588 munkatárs, míg a hajléktalanellátásban 1172 ellátott és 427 dolgozó vette fel az oltást. Közülük véletlenszerűen választották ki azt a 992 főt, aki már mindkét oltását megkapta – jelentette be tegnap Karácsony Gergely. A fővárosi kutatásban azt nézték meg, hogy a betegségen-oltáson átesettek vérében termelődött-e a védettséghez szükséges antitest és milyen mennyiségben.

A rektorhelyettes ezzel kapcsolatban elmondta: a napokban publikáltak egy nemzetközi tudományos cikket, ami arról szólt, hogy megnézték és összehasonlították tíz különböző mérési módszernek a hatékonyságát, azt, hogy melyik teszt mennyire igazolja a védettséget. Az eredményeik alapján más-más teszt alkalmas arra, hogy a betegségen átesettek, illetve a különböző oltásokat felvettek védettségét igazolja, ráadásul a használt laboratóriumi tesztek egymáshoz képesti pontossága is igen eltérő, ezért nem szabad egyetlen mérés alapján messzemenő következtetést levonni.

A szakember Karácsony Gergelyék felmérésének hiányosságairól úgy fogalmazott: nem tudható, hogy kik azok a tudományos munkatársak, akik ezt a vizsgálatot elvégezték.

„Nem tudjuk, hogy ezt milyen engedélyek alapján készítették és hogy milyen módszereket alkalmaztak. Ha a főpolgármester azt a szófordulatot használja, hogy »a tudomány mai állása szerint«, akkor egy lektorált tudományos folyóiratban kell az állításokat megtennie.

Most már több ezer tudományos közlés szól a témáról, s ezekkel össze kell vetni. A tudománynak mindig az a működési módja, hogy megnézzük, mások milyen eredményt hoztak, és azokkal összehasonlítjuk. Ezek tudják pontosítani azt, hogy a következtetéseink mennyire helyesek” – magyarázta Lacza Zsombor.

A rektorhelyettes hozzátette: örül neki, hogy kiderült, hogy a hajléktalanoknak van antitestjük, de jobban örülne annak, ha ezt megbízható forrásból tudnánk. „Több olyan munkacsoport van az országban, amely ezt a tudományos vizsgálatot a szakma szabályai szerint el tudta volna végezni. Egy ilyen válsághelyzetben kritikus, hogy a lakosságot egy ilyen információval a tudományos közösség lássa el” – hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A szakember kiemelte: mivel számos hajléktalan is részt vett a kísérletben, az ő egészségi állapotuk nem reprezentatív a társadalom egészére nézve, ezért ha erre nem hívják fel a figyelmet, akkor csak téves és félrevezető következtetéseket lehet levonni a kutatásból.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán a fővárosi oltáshatékonysági kutatás eredményeit közlő posztjában a kormányt bírálva azt írta: „Nekünk továbbra is az a legfontosabb, hogy megvédjük az embereket. Ehhez pedig vizsgálatok kellenek, nem légből kapott táblázatok, légből kapott adatokkal.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában