Ország-világ

2019.01.24. 13:08

Tudta? Egy darab csikk 1000 liter vizet szennyez be

Az óceánok és tengerek egyik leggyakoribb hulladéka a cigarettacsikk.

Elsikkad, mit jelent a dohányzással járó hulladék a Föld és az élővilág, a környezetszennyezés szempontjából - olvastuk a Köpönyegen megjelent cikkben. Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a műanyag hulladékok elleni küzdelem, előtérbe kerültek a fültisztító pálcák, és a szívószálak is. A csikkek azonban ezeknél is nagyobb problémát jelentenek.


Igaz, a cigi leginkább természetes anyagokat tartalmaz – de nem vagyunk tisztában azzal, pontosan miből is áll egy cigaretta, vagy a szűrője. Attól, hogy valami természetes anyagból készül, és képes lebomlani, még lehet káros. A csikkek lebomlási ideje a cikk szerint 10-12 év, és a szűrő műanyagot is tartalmaz - valamint körülbelül 4000 kémiai vegyületet, ezek miatt egyetlen eldobott csikk 1000 liter vizet is képes beszennyezni. Évente 5.5 billió cigarettát gyártanak le.


A dohányosok sokszor hiába figyelnének oda, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák amúgy is káros szenvedélyükkel, mert sok helyen nincs is hová tenni a csikket. A köztéri szemetesek csikktartója vagy teli van, vagy hiányzik. A Jön Alapítvány Csikkmentes február néven kezdeményezést indított el, és az EU elé is került egy törvénytervezet, amely a gyártókat kötelezné arra, hogy a termékük megfelelő utókezeléséről is gondoskodjanak. A szemléletformálást, valamint a megfelelő hulladékgyűjtők elhelyezését is a vállalatokra testálná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában