Ország-világ

2008.08.13. 19:59

Túl tiszta heroin okozta a kábítószeresek halálát

Viszonylag nagy tisztaságú herointól haltak meg az elmúlt hetek kábítószeres áldozatai. A feketepiacon korábban ugyan volt már ennél tisztább anyag is, de az idei év vizsgált heroinjai közül ez volt a legtisztább.

Magyarországon az utóbbi években egyetlen olyan eset sem fordult elő, hogy téglaporral, kakaóval vagy bármilyen más anyaggal szennyezték volna a heroint úgy, hogy ebbe valaki belehalt volna.

A feketepiacra időről-időre változó koncentrációjú heroin kerül, az egyik oka ennek, hogy a kábítószeresek fogyasztási szokásai megváltoznak. A vénásan fogyasztókat néhány évente átmenetileg felváltják azok, akik inhalálva fogyasztják a szert, nekik azonban sokkal tisztább anyagra van szükségük. Ha egy vénás fogyasztó ebből az anyagból használ, könnyen túladagolhatja magát - mondta el Nagy Gábor igazságügyi szakértő Bencze József országos rendőrfőkapitány által kezdeményezett drogügyekkel kapcsolatos konferencia megnyitóján.

A szakember hozzátette, hogy a marihuána ugyan a leggyakoribb kábítószer Magyarországon, de a heroin is a második, vagy harmadik helyen van. A heroinos ügyek száma az ezredforduló környékén átmenetileg csökkent, de 2005-től ismét nőni kezdett. A kokain fogyasztása 2004-től drámai mértékben nőtt, az extasy pedig visszaszorulóban van. Az elmúlt négy és fél év alatt Budapesten összesen 498 olyan ügy volt, ahol heroinnal találkoztak a vegyészek, a második helyen 32 üggyel Borsod áll, de több olyan megye is van az országban, ahol egyáltalán nem találkoztak a szerrel, ilyen például a Balaton déli partján fekvő két megye.

A konferencia megnyitóján Nagy Gábor azt is elmondta, hogy bár úgy tűnik, de az utóbbi hetek történései ellenére mégsem nőtt ugrásszerűen a heroin-fogyasztók száma, csupán valamivel erősebb szer került az elmúlt hetekben forgalomba. Az áldozatok mindegyike több éven át fogyasztotta a heroint. A keceli mérgezéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy egyre többen fogyasztják a vegyiparban használatos folyékony extasyvá váló oldószert, mert nincs rajta a tiltott kábítószerek listáján, ráadásul a szervezetből rövid idő alatt kiürül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában