Ország-világ

2013.01.21. 06:26

Tüntetés és sírgyalázás egy albán szobor miatt

A koszovói elnök rosszallóan fogadta az albán lázadók által állított emlékmű eltávolítását, amiért tüntetés tört ki és meggyaláztak egy sírt.

MTI

A koszovói elnök szerint az emberi jogokat sérti az, hogy a szerb hatóságok a Koszovóval határos, albánok lakta Presevóban eltávolították az albán lázadók állított emlékművet. Vasárnap este emiatt tüntetés volt egy koszovói városban, és meggyaláztak egy szerb temetőt.

Atifete Jahjaga koszovói elnök közölte, hogy az emlékmű eltávolítása sérti az alapvető emberi jogokat és az európai jogszabályokat, ellenkezik a presevói polgárok akaratával, és arra utal, hogy Belgrád nem képes párbeszéddel rendezni a térség ügyeit. Jahjaga a béke és a kölcsönös bizalom légkörének megteremtésére és a párbeszéd felújítására szólított.

A koszovói kormány is sajnálattal vette tudomásul az emlékmű eltávolítását, és közölte, hogy ez veszélybe sodorhatja a belgrádi-pristinai párbeszédet.

A szerb rendőrség különleges egysége vasárnap reggel távolította el az emlékművet, amelyet 27 albán lázadó tiszteletére emeltek, akik elestek a szerb katonákkal és rendőrökkel vívott harcokban a 2000-2001-es lázadás idején.

A B92 belgrádi rádió-televízió szerint vasárnap este a nyugat-koszovói Djakovicában albánok tüntettek az emlékmű eltávolítása miatt. A tiltakozók egy csoportja az ottani szerb kolostor felé indult, de a koszovói rendőrség útjukat állta. A településen késő éjszaka sem ért véget a tüntetés. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, hogy szavatolja a rendet.

A koszovói rádió közben arról adott hírt, hogy a délkelet-koszovói Klokot falu szerb temetőjében megrongáltak 27 síremléket.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nincs ok a tüntetésekre és a rendbontásokra, mert a hatóságok a törvény szerint jártak el a presevói emlékmű eltávolításákor, nem alkalmaztak erőt, és incidens sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában