Ország-világ

2019.05.15. 17:07

Új eljárást dolgoztak ki hidrogén előállítására

Az új katalizátor a fotoszintézist végző növényi sejtekben található sejtszerv, a kloroplasztisz működését modellezi le.

MTI

Olcsó, a hidrogén energiahordozóként való széles körű alkalmazását lehetővé tévő új katalizátoros eljárást fejlesztettek ki hidrogén előállítására kínai kutatók.


A hidrogén vízből kinyerésére a kelet-kínai Hangcsou város egyetemén kifejlesztett új katalizátoros eljárás a hagyományos irídium-katalizátoros eljárásnál 80 százalékkal olcsóbban állítja elő a hidrogén nyersanyagot.


Az új katalizátor a fotoszintézist végző növényi sejtekben található sejtszerv, a kloroplasztisz működését modellezi le.


A hidrogén környezetvédelmi szempontból ideális energiahordozónak számít a kutatási eredményről beszámoló Nature Communications online kiadása szerint. Magas hőértékkel rendelkezik ugyanis, nem bocsát ki káros égésterméket és nyersanyagként, víz katalizátoros bontásával szinte bárhol rendelkezésre áll. Nagy energiasűrűségének köszönhetően alternatív hajtású járművek üzemanyagaként is használható.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában