új kedvezmények az internetezőknek

A Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatási rendszerének megfelelően augusztus 1-től új csomagokat, köztük egy kedvezményes éjszakai internettarifát vezet be, ami a hatósági árakhoz képest 85%-kal olcsóbb lesz. A Matáv 150 Ft-os kedvezménye augusztus 1-jéig érvényben marad.

A távközlési vállalat az informatikai minisztérium támogatási rendszerének keretében új internetes konstrukciókat dolgozott ki az otthoni internetezés elősegítésére. Az új csomagokat augusztus 1-jétől lehet igénybe venni, ezért a Matáv a 150 Ft-os díjkedvezményt nem július 1-jétől, hanem augusztus 1-jétől szünteti meg. A Mindenkinek csomag azonban július 1-től megszűnik.

16 órától féláron

A felmérések azt mutatják, hogy a magyar felhasználók legnagyobb része havi 10-40 órát tölt internetezéssel, főképp a délutáni és késő esti órákban. A Matáv és a kormány ennek figyelembevételével alakított ki két új – egy 15 órás és egy 40 órás – internetes díjcsomagot. Mindkét csomag egy úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban – hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig – érvényes. Az is közös a két csomagban, hogy mindkettő a hatósági áras tarifához képest féláron (47, illetve 49 százalékos kedvezménnyel) nyújt internetezési lehetőséget. Éjféltől reggel 7 óráig pedig – e csomagoktól függetlenül is – minden nap életbe lép az új internetes éjszakai díjkedvezmény, ami 85 százalékos kedvezményt kínál. Az új díjcsomagokat csak egyéni előfizetők vehetik igénybe.

A havi 15 órás csomagot a kezdőknek és keveset netezőknek szánták. Ez átlagban napi harminc perc netkapcsolat, ami a Matáv közleménye szerint a nemzetközi gyakorlatban átlagos felhasználásnak mondható. A csomagban a telefondíj bruttó 1550 Ft/hó, vagyis 1,72 Ft/perc. Erre jön rá az internet-hozzáférés díja, ami az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, de a Matáv szerint várhatóan kevesebb, mint bruttó 2000 Ft lesz havonta. Tehát összesen maximum 3500 Ft-ért lehet majd havonta 15 órát internetezni egy kiterjesztett kedvezményes időszakban.

A havi 40 órás csomag a közepes felhasználóknak ajánlott. A távközlési vállalat tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a jelenlegi átlagos magyar internethasználat felső határértéke. Ebben az esetben a telefondíj bruttó 4000 Ft/hó, azaz 1,66 Ft/perc. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja valószínűleg kevesebb lesz, mint bruttó 4500 Ft/hó, vagyis a havi 40 órás internetezés összesen legfeljebb 8500 Ft-ba kerül majd.

A 15 órás és a 40 órás internetes díjcsomagokból származó bevételből az internetszolgáltatókat – a bevételmegosztásról szóló jogszabályok alapján – nem a kedvezményes időszakra járó 10%, hanem az átalánydíjas csomagok után járó 13% illeti meg, és ez az összeg független a forgalomtól.

Éjféltől 50 fillér percenként

A Matáv egy új, kedvezményes éjszakai internettarifát is bevezet. A díjszabás 06-51-es behívószámon folytatott internethívásokra vonatkozik, minden nap nulla óra és reggel hét között. Ekkor a netezőknek percenként 50 fillért kell csupán fizetniük. Ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár.

szponzorált tartalom
Nyári táborok a DigITér Debrecen Digitális Élményközpontban
Johnson: Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet
A kórházakban kezelt koronavírus-betegek és a halálozások száma is folyamatosan lefelé tart, nemcsak Londonban – mondta a miniszterelnök.
Támogatja a cseh kormány az állampolgárok fegyveres önvédelemhez való jogát
A kormány álláspontja váratlan, mert a témához készült előzetes szakmai háttéranyagokban az áll, hogy a kabinet semleges álláspontra helyezkedik ez ügyben.
Bizalmi kapcsolat lehet Hadházy és több balliberális újságíró között (videó)
Egy ellenzéki lap munkatársa és férje vállalkozása ugyanarra a címre van bejelentve, ahova a politikus alapítványa is.
Saját ízesítésű gint dobott piacra a brit királyi család
A Buckingham-palota kertjében termő növényekkel ízesített italt csak Nagy-Britannia területére szállítják ki.
Erős nők tennének az erős Magyarországért (videó)
A járvány idején helytálló hölgyeknek hozták létre a Nők Magyarországért Díjat.
Visszakapta templomát az egykori indiai uralkodódinasztia
1991 után ismét a Travankúr család lehet a gondnoka a világ egyik leggazdagabb templomának.