Ország-világ

2009.02.13. 15:22

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Csaknem hatezer támogatási kérelem érkezett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázataira a január 12-i határidőig.

A támogatási igényeket mikrovállalkozások- és turisztikai tevékenység fejlesztésére, falumegújítási, valamint örökségvédelmi feladatok támogatására lehetett benyújtani. A négy fejlesztési területen összesen 120 milliárdot igényeltek fejlesztésre.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban a legmeghatározóbb a települések számára fejlesztési lehetőség - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Forgács Barnabás közölte: a támogatási kérelmek beadásának határideje január 12. volt, eddig az időpontig 5892 kérelem érkezett.

A szakállamtitkár kifejtette: 3500 kérelem érkezett - összesen több mint 70 milliárd forintnyi támogatási igénnyel - mikrovállalkozások, valamint turisztikai tevékenység fejlesztésére. 2500 pályázatot pedig falumegújítási, illetve örökségvédelmi intézkedésekre nyújtottak be körülbelül 45 milliárd forintos összegben. Futó Barnabás megjegyezte: a hatezer kérelemből kilencszázat elektronikusan töltötték fel.

A támogatási kérelmekről május végén-június elején hoznak döntést, és ezt követően kezdődhet a fejlesztések megvalósítása. Mivel ezek mind utófinanszírozású pályázatok, 2009 utolsó negyedévében várható az első kifizetési kérelmek benyújtása.

Forgács Barnabás arról is beszélt, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Programhoz kapcsolódaóan egy tájékoztató füzet is készült. A 220 ezer példányban készült könyvecskét minden mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, a támogatási rendszerben regisztrált gazdálkodónak kipostázza a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az elkövetkezendő napokban. Ez a tájékoztató tartalmazza azokat az uniós előírásokat, amelyek feltételei a támogatások felhasználásának. A rendszer egyébként 18 előírást tartalmaz, ezeket több ütemben 2013-ig kell megvalósítani. A füzet ebből a 2009-re vonatkozókról tájékoztatja részletesen a gazdálkodókat - mondta a szakállamtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában