Új munkatársakat talált az Ausztriába távozottak helyére a soproni cég

Megírtuk, nagy bajba került a soproni Löffler István: szeptember elsejétől egyedül maradhat a húsz éve működő vállalkozásában. Sikerült új munkatársakat találnia.

A közösségi oldali megosztásoknak és a barátok ismerősöknek csütörtökön reggelre két alkalmazottat sikerült felvennem. Ők nem klímás szakemberek, de vállalják az átképzést. Így cégünk fennmaradása biztosított – tájékoztatta a kisalfold.hu-t a legújabb fejleményekről a cég vezetője.

Korábban:

Az utolsó kettő alkalmazottam is a felmondását tölti, így nagyon félő, de minden bizonnyal szeptember elsejétől egyedül maradok – mondja keserűen Löffler István, aki immár húsz éve foglalkozik klímaszereléssel.

– Két hónapja folyamatosan hirdetem az üres állásokat, de nincs jelentkező. Sajnos, az elmúlt években olyan alkalmazottam is felmondott, ami majd egy évtizede dolgozott náluk. Az ok legtöbb estben az volt, hogy kimennek Ausztriába.

Löffler István így folytatja: az osztrák bérekkel nem lehet versenyezni. A határ túloldalán a minimális fizetés is 1200-1300 euró. Mi jó esetben tudunk adni 200 ezer forintot. Erős a kontraszt.

– Nem tudom mi lesz velünk, de a vállalkozásom szeretném fenntartani – mondja. – A cég elődjét, akkor még egy betéti társaságot édesapám alapította 1992-ben. Tőle vettem át az üzletmenetet. Aztán 1996-ban KFT-vá alakultunk. Bizalmi munka a miénk, hiszen a megrendelők beengednek bennünket a lakásukba.

A jó hírünk pedig szájról szájra jár, manapság pedig inkább Facebook megosztással terjed. Minden ügyfelem visszavár, ezúton is köszönöm nekik a biztatást és kitartásukat. 

A klímaszerelés bizalmi állás is egyben
A klímaszerelés bizalmi állás is egyben

Ők bíznak bennem, én pedig abban, hogy létezik még olyan szerelő aki hajlandó Magyarországon, magyar bérért, bejelentett munkahelyen, emberi körülmények között dolgozni.

– Azt hiszem, vissza kell építenem a vállalkozásom. Az autóklímát megtartom, azt egyedül is tudom csinálni. A többi munkát sajnos vissza kell mondanom, mert azt csak párban lehet végezni.

Létrázni kell, fúrni a falban, vezetékezni. A két évtized alatt minden szerszámot, eszközt beszereztük, van egy telephelyünk, továbbá saját járműveink. Oda veszhet most minden.

Löffler István felhívta a figyelmet: egy február elejei törvény módosítás miatt a klímaberendezéseket csak vizsgával rendelkező szakemberek szerelhetik be, és helyezhetik üzembe.

Ezt pedig ellenőrzi a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság. Hiába veszi meg az ember a boltban, majd teszi fel a falra, az szabálytalan. Munka tehát bőven lenne, ám nincs aki elvégezze..

Itt Sopronban nem csak az én szakmámban küzdünk szakember-, pontosabban munkavállaló-hiánnyal. A vendéglátásban, építőiparban, de még a húsfeldolgozásban is küzdenek ezzel a jelenséggel – zárta.

Hasonló gondokkal küzd az ugyancsak klímaszereléssel foglalkozó Molnár László is. Igaz, neki még vannak alkalmazottai.

– Hiába vettünk fel alkalmazottakat, egy-két hét után továbbálltak, de volt olyan eset is, amikor három nap után mondott fel valaki, mert Ausztriában talált munkát – mondja Molnár László.

– Jeleztük problémánkat a munkaügyi központnál, de ők sem nagyon tudnak kit kiközvetíteni. A hirdetésekkel sem jártunk sikerrel. Az lenne a jó esetünkben, ha legalább két szerelőcsapatot tudnánk kiállítani. Ehelyett stagnálás van, és hiába a jó szezon, munkákat kell visszamondanunk.

– Ezt a szakmát átképzéssel lehet elsajátítani, külön tanfolyamokat kell elvégezni – teszi hozzá. –  A költségek egyébként nem olcsók, 200-800 ezer forintig terjednek. Cégünk ezt ki is fizetné, de ausztriai munka reményében eddig senki nem vállalta a beiskolázással járó 2-3 éves szerződési kötöttségeket.