Ország-világ

2019.09.08. 18:49

Új sziget született a Spitzbergáknál, miután elolvadtak a gleccserek

Miután a nyár folyamán elolvadt a jég, a Brageneset-félszigetről kiderült, hogy önálló szigetet alkot.

Új sziget "született" a Svalbard-szigeteken, a Norvégiához tartozó, Spitzbergák néven is ismert északi-sarkvidéki szigetcsoporton a gleccserek olvadása nyomán. Miután a nyár folyamán elolvadt a jég, a Brageneset-félszigetről kiderült, hogy önálló szigetet alkot - mondta el az NRK norvég köztévében Anders Skoglund, a földrajzi változást felfedező topográfus, a tromsői Norvég Sarkkutató Intézet munkatársa.


A nyáron készült műholdas felvételeken világosan látszik, hogy a gleccser eltűnése óta egy kék csík - a tenger - választja el az eddig félszigetnek hitt földdarabot a szigetcsoport északkeleti részén, ahol a térképészeti munkákat végző kutatóállomás is működik - közölte Skoglund. Eddig is előfordult, hogy aprócska szigetek maradtak hátra a visszavonuló jégmezők után, de a Brageneset a maga 10 négyzetkilométeres területével kivételes eset.


Geir Moholdt, az intézet gleccserkutatója szerint várható további kisebb szigetek megjelenése a Spitzbergákon, de ez hosszabb idő, 10-100 év kérdése. A szigetcsoporton jelentősen visszahúzódtak a gleccserek az elmúlt években - közölték a kutatók a norvég tévében.


(leadképünk illusztráció, forrás: Oceanwide Expedicions - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában