Hallgassa élőben!

Új színházi idény régi társulattal

Korcsmáros György igazgató pénteken délután megnyitotta az új évadot Győrött, a nemzeti színházban. A társulatnak nincs új tagja, a régi együttes  visz színre  új produkciókat a nagyszínházban és a Kisfaludy Teremben.

A repertoárban klasszikus dráma, zenés vígjáték, opera és operett egyaránt szerepel.

Ünnepi évad

Az igazgató  szavai szerint ünnepi évad lesz a most kezdődő, amelynek első premierje már egy hét múlva esedékes: Molnár Ferenc két egyfelvonásosát láthatja a nagyérdemű. Az ünnephez az alkalmat az szolgáltatja, hogy huszonöt éve, 1978. november 2-án avatták fel a színház új épületét. Itt honososott meg a balett- és operajátszás.
Az évforduló alkalmával emlékkönyvet ad ki a színház és november 2-án gálaműsort ad közönségének. Ű

A direktor a takarékosság jegyében vezette fel az új évadot. Példaként azt említette, hogy a Rómeó és Júliát „díszlet nélkül” állítják színpadra, hogy a teátrum az említett  gazdálkodási követelményeknek megfeleljen.  A társulat művészállományával  való „takarékosságot” a direktor azzal indokolta, hogy  hamarosan lejár vezetői megbízatása.

Szerződtetés később

Az igazgatói posztra a város pályázatot ír ki. Korcsmáros György bejelentette, hogy bár hosszú ideje  (tizenkét éve) áll a színház élén, az újabb ötéves ciklusra mégis pályázni fog. Sikere esetén tűzi napirendre az új tagok szerződtetését.

Úgy fogalmazott: váltakozó módon ugyan, de szíve változatlanul a színházért és a városért dobog. Malícia és irónia nélkül jelentette be, hogy A Nyomorultakat a szerződés lejárta miatt már csak decemberig játssza a társulat, amely három, esetleg négy előadást jelent.

Új produkciók

Az új produkciókról szólván érdekesnek ígérkezik Ibsen darabja időszerűsége miatt, amelyet
Arthur Miller írt át. Ugyancsak aktualitása miatt érdemel figyelmet Móricz Rokonokja. Az Osztrigás Mici és a Leányvásár jó szórakozást ígér, a Tosca a sok egyéb mellett azért érdemel figyelmet, mert a tenorszerepben a tehetséges román énekest, Vlad Mariust láthatja a közönség.

A kidőlt fák, leszakadt ágak a megyében
A katasztrófavédelem információi szerint Csongrád-Csanád megyében is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán.
Augusztus 6-ától újra fogad turistákat a Dohány utcai zsinagóga
Ezentúl a Hősök temploma is látogatható lesz, amely eddig el volt zárva a látogatók elől.
Éjszakáig bárhol lehetnek zivatarok, a hétfő már szárazabb lesz
Fázni továbbra sem fogunk, bár a trópusi hőség mérséklődik.
Egy nap az ősi mesterségek jegyében Ferencszálláson - Fotók
Ferencszálláson már másodszor rendezték meg az ősi mesterségek napját, amelyen helyi, környékbeli és határon túli magyar kézművesek mutatták meg alkotásaikat, miközben hagyományőrző csoportok léptek fel.
Vészjósló bejelentést tett Hajdú Péter: barátnőjét is érinti
A delta variáns megtámadta a szervezetét.
Szentmise a családokért az alsóvárosi templombúcsún - Fotók
Havas Boldogasszony búcsúját ünnepelte a hétvégén a szeged-alsóvárosi ferences plébánia. Vasárnap a családokért tartott ünnepi szentmisére várták a híveket, amit Kálmán Peregrin ferences szerzetes celebrált.