Ország-világ

2009.11.27. 22:04

Új törvény a kommunista jelképek betiltásáról

Lengyelországban az államfő jóváhagyta pénteken azt a törvényt, amelynek alapján megbüntethetik, s akár két év börtönre is ítélhetik azt a személyt, aki kommunista jelképeket tart a tulajdonában.

MTI

Az új törvény egy korábbi jogszabályt szigorít meg, amely a totalitárius rendszerek dicsőítését tiltotta, de csak a nácizmust nevezte néven. Mostantól büntethetővé válik az, aki a birtokában tart, vásárol vagy terjeszt a kommunizmus szimbólumait hordozó (áru)cikkeket és felvételeket. A jogszabály kivételt tesz művészi, oktatási vagy gyűjteményi célok esetén.

A törvényjavaslatot a radikális nemzeti, ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt terjesztette be, de a kormánypárt, a jobbközép liberális Polgári Platform is támogatta. Baloldalról bírálták, és szakértők szerint a megszövegezése miatt nehéz lesz alkalmazni. Tételesen nem sorolja fel a tiltott jelképeket.

A PiS azzal indokolta a szigorítást, hogy hovatovább feledésbe merülnek a kommunista rendszerek bűntettei, és emiatt virágzik a szovjet vezetők képeit és a szovjet állam jelképeit, a sarlót, kalapácsot, ötágú vörös csillagot forgalmazó kereskedelem. "A kommunizmust éppen úgy kell megítélni, mint a nácizmust" - hangsúlyozta Zbigniew Romaszewski, a PiS szenátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában