Ország-világ

2019.04.08. 12:03

Új-zélandi terrortámadás - Különbizottság vizsgálja a tettes előéletét és a titkosszolgálatok tevékenységét

A bizottság azt vizsgálja majd, hogy a 28 éves ausztrál férfi milyen tevékenységet folytatott a terrortámadás előtt, valamint hogy milyen körülmények között jutott fegyverviselési engedélyhez és fegyverhez.

Különbizottság fogja vizsgálni Új-Zélandon az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadás feltételezett elkövetőjének előéletét és azt, hogy a titkosszolgálatok hogyan teljesítették feladataikat vele kapcsolatban.


Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a bizottság elnökévé a legfelsőbb bíróság egyik tagját, Sir William Youngot nevezte ki. A bizottság azt vizsgálja majd, hogy a 28 éves ausztrál férfi milyen tevékenységet folytatott a terrortámadás előtt, egyebek között a közösségi médiában, valamint hogy milyen körülmények között jutott fegyverviselési engedélyhez és fegyverhez.

    

A kormány "minden követ megmozgat, és a lehető leggyorsabban ki fogja deríteni, hogyan történhetett meg a március 15-i támadás, hogyan lehetett volna megelőzni, és hogyan tud gondoskodni az új-zélandiak biztonságáról" - mondta hétfőn a miniszterelnök.

    

Az illetékes bíróság pénteken úgy döntött, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a vádlottat, megállapítandó, hogy állapota lehetővé teszi-e felelősségre vonását.

    

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes nézeteket valló ausztrál férfi ötven embert lőtt agyon félautomata fegyverekkel az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki ima idején.

Címkék#új-zéland

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában