törvénycsomag

2021.10.14. 09:33

Újabb állomásához érkezett a magyar gyermekvédelem

„Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a magyar gyermekek valós jogi védelmet kapjanak” – írta bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

Újabb törvénycsomagot nyújtottak be a Parlament elé, amelynek célja, hogy „a bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelhesse a közös szülői felügyeletet, mérlegelve azt, hogy mi szolgálja legjobban a kiskorú gyermek érdekét, továbbá annak a lehetőségét is biztosítjuk, hogy a bíróság úgy is rendelkezhessen, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban gondoskodjanak a gyermekükről. Így a válás a gyermek számára nem jelent elszakadást egyik szülőjétől sem” – derül ki Varga Judit Facebook-posztjából.

Ezután a családjogi jogalkotásban eddig elért eredményeket ismertette a miniszter:

  • Megerősítettük a gyermekvédelmi jelzőrendszert. A gyermekek veszélyeztetettségét észlelő- és jelzőrendszer mára négyszintű szervezetrendszerben valósul meg: helyi, járási, megyei és országos szinten.
  • Sikerült rövidebb határidőket megállapítani a sürgős döntést igénylő helyzetek kezelésére, így gyorsabban születhetnek meg a bírói döntések családjogi ügyekben.
  • Folyamatosan biztosítjuk a kiskorú gyermekek kíméletét a családjogi perekben.
  • Lehetővé tettük, hogy a gyermekek minél hamarabb hozzájussanak a tartásdíjhoz, ezzel együtt növeltük a gyermektartásdíjak behajtásának eredményességét.
  • Fokozott eljárási garanciák mellett hatékonyabbá tettük a kapcsolattartást rendező határozatok végrehajtását.
  • A gyermekek számára valódi lehetőséget adtunk véleményük kifejtésére.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában