Ország-világ

2013.08.06. 09:51

Újabb devizahiteles ügyében fordultak Luxembourghoz

A semmisségi pert februárban indította egy nyugdíjas kölcsönfelvevő, mégpedig két hitelintézet, egy hitelközvetítő magánszemély és egy faktorcég ellen.

MTI

Újabb magyar devizaügylet miatt kezdődött előzetes eljárás az Európai Bíróságon, a luxembourgi bírákat a Szombathelyi Törvényszék kereste meg azt tudakolva, tisztességes volt-e azon szerződéses kikötés, amely szerint a kölcsönfelvevő a tőkepiaci választott bírósághoz fordulhat, ha utóbb kifogást emel - ismerteti keddi számában a Magyar Nemzet.

Az Európai Bíróság sajtóosztályának magyar esetekkel foglalkozó munkatársa, [namelink name="Lehóczki Balázs"] az ügyről a lapnak elmondta: a svájcifrank-alapú devizahitel-szerződés annak idején rögzítette, hogy a felek esetleges jogvitájának eldöntésére a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság jogosult. A választott bíróság döntése ellen nincs mód fellebbezésre, s az ilyen procedúra rendszerint költségesebb, mint a rendes bíróság eljárása.

A semmisségi pert februárban indította egy nyugdíjas kölcsönfelvevő, mégpedig két hitelintézet, egy hitelközvetítő magánszemély és egy faktorcég ellen. Az illetékes törvényszék - előzetes eljárást kezdeményezve - május közepén az Európai Brósághoz fordult, azt tudakolva: összhangban van-e a kölcsönszerződés az európai joggal.

Az ügy Luxembourgban egyelőre a kezdeti, írásbeli szakaszánál tart. Ebben a peres feleken kívül kifejthetik álláspontjukat az uniós tagállamok - így Magyarország - valamint az EU egyes intézményei is - írja az újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában