Hallgassa élőben!

Újabb korlátozásokat vezetnek be Bulgáriában

A bolgár miniszterelnök szerdán újabb, a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat jelentett be, a szigorítások három hétig tartanak.

Bojko Boriszov leszögezte: jelenleg az emberek közti távolságtartás és a karantén az egyetlen hatékony módszere a járvány lassításának.

A pénteken életbe lépő, december 21-ig tartó korlátozások értelmében bezárnak az éttermek, a bevásárlóközpontok, az edzőtermek, a kávézók és az éjszakai szórakozóhelyek, tilos a külföldi és a belföldi utazás is, az iskolák pedig digitális oktatásra térnek át.

Betiltják a 15 főnél nagyobb gyülekezéseket is.

A korlátozások célja a mintegy 7 milliós ország egészségügyi ellátórendszerére nehezedő terhek csökkentése.

Angel Kuncsev tisztifőorvos újságíróknak azt mondta, csökkenteni kell a fertőzöttek számát annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepeket együtt tölthessék az emberek.

A kormány a vállalkozók nyomására mindazonáltal engedélyezte a kisebb boltok nyitva tartását, és továbbra is rendezhetnek sporteseményeket, jóllehet csak zárt kapukon belül. A színházak 30 százalékos kapacitással tarthatnak nyitva.

Mindeközben szerdán több százan tüntettek az új rendelkezések ellen, és a kormány lemondását követelték. Az emberek azzal vádolják a vezetést, hogy a burjánzó korrupció miatt nem sikerült megreformálnia az egészségügyet és az oktatást.

Noha a járvány első, tavaszi hulláma viszonylag enyhén érintette Bulgáriát, ősszel megugrott az igazolt fertőzöttek száma: szerdán már 4382 új esetet regisztráltak, ezzel az összes igazolt fertőzött száma elérte a 129 348-at. Jelenleg több mint 3600 embert ápolnak kórházban, közülük 400-at az intenzív osztályon.

A Covid-19-be eddig 3226-an haltak bele.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya két hete itt a harmadik legmagasabb az Európai Unión belül, csak Belgiumban és Csehországban magasabb.

A kormány az elmúlt hónapokban többször felszólította a lakosságot, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat, csökkentendő az ellátórendszerre nehezedő terheket.

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021 – Erős egyéniségek alkotják a zsűrit
Félévkor további egy százalékkal emelkedhet a minimálbér
Bodó Sándor szerint nehéz és hosszú tárgyalássorozaton vannak túl, ami a nehéz gazdasági helyzettel magyarázható.
Már most megjelentek az első allergén növények pollenjei
A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat esetlegesen a Covid-19 megbetegedés tüneteitől.
Az amerikai kormány esetleges erőszakcselekmények veszélyére figyelmeztetett
A belbiztonsági minisztérium nem nevezett meg konkrét fenyegetéseket.
Ötödik helyen zárt a magyar férfi kézilabda-válogatott
Minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálta a csapat.
A nemzeti érdekek képviselete kompromittálja az unió érdekeit
Brüsszelben sarokba állítják és kukoricára térdepeltetik, aki nemzeti érdeket képvisel.
Majdnem csodát tettek, a franciák hosszabbításban gyűrték le Bánhidiékat
Óriásit küzdött a magyar férfi kézilabda-válogatott, 30–30-as rendes játékidő után 35–32-re nyert Franciaország a világbajnokság negyeddöntőjében, a mérkőzés legjobbjának a szegedi Bánhidi Bencét választották meg.