Ország-világ

2013.03.26. 20:58

Újabb magyar katonai egység fejezi be tevékenységét Afganisztánban

Hamarosan újabb magyar kontingens, az egyik helikopteres mentorcsoport katonái is befejezik feladatukat Afganisztánban.

A tartományi újjáépítési csoport (PRT) után hamarosan újabb magyar kontingens, az egyik helikopteres mentorcsoport katonái is befejezik feladatukat Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Jelenleg 50 ország több mint 100 ezer katonája szolgál a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) kötelékében. A Magyar Honvédség több mint 500 katonája állomásozik Afganisztánban, összesen 8 kontingensben. Ezek közül az egyik kontingens, a tartományi újjáépítési csoport a következő napokban végleg befejezi munkáját, és az ott szolgáló katonák hazatérnek Magyarországra.

Az afganisztáni NATO-műveletekben a Magyar Honvédség két helikopteres mentorcsoporttal is szerepet vállalt. Mindkét csoport állományát a 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái adják, 4 hónapos váltásokkal.

A Magyar Honvédség Mi-35-ös Légi Kiképzés-támogató Csoportja 2010 áprilisa óta szolgál a kabuli nemzetközi repülőtéren. Ennek a kontingensnek a mandátuma 2013 májusáig szól, ekkor a csoport kilencedik váltása befejezi feladatát és a katonák végleg hazajönnek Afganisztánból.

A csoport feladata az afgán légierő harci helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati repülőkiképzése, valamint az afgán nemzeti hadsereg helikoptereinek üzemben tartásában történő részvétel, illetve az üzemben tartással kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása.

A másik magyar helikopteres kiképzőcsoport, a Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport 2011 augusztusa óta tevékenykedik a Herát tartományban található Shindand légi bázison. Ez a csoport tovább folytatja munkáját Afganisztánban, a kontingens mandátuma 2013. december végéig szól.

Az ISAF 2014 végén befejezi küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Azt viszont Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is többször kiemelte, hogy a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában