Ország-világ

2009.06.16. 21:13

Újabb magyar katonák készülnek Afganisztánba

Több mint 400 katona jelentkezett a 238 helyre, hogy leváltsák Afganisztánban szolgáló társaikat.

Kétnapos katonai zárógyakorlaton választják ki a legjobbakat közülük, akik augusztus végén bekerülhetnek a Tartományi Újjáépítési Csoport kontingensébe.

Kedden elkezdődött a magyar katonák zárógyakorlata a hajdúhadházi kiképzőbázison. A felkészítés az afgán misszióra három hónapig tartott. Hódmezővásárhelyen először egyéni szakkiképzést kaptak a katonák, ami lövészetből, műszaki és egészségügyi kiképzésből, gép- és harcjármű-vezetési gyakorlatból, valamint pszichológiai felkészítésből állt. Hajdúhadházon már kötelékben, egymással szorosan együttműködve kell szimulációs feladatokat teljesíteniük a katonáknak.

A korábban Afganisztánban bekövetkezett, kontingensek elleni támadásokat is elemzik, beépítik a gyakorlatokba, hogy a katonákat ne érhesse meglepetés, mindenre felkészüljenek - mondta el a Független Hírügynökségnek Böröndi Gábor, a felkészítést vezető dandártábornok.

A magyar katonáknak Afganisztán Baghlan tartományában kell biztosítási és újjáépítési feladatokat koordinálni. Magyarország a NATO irányítása mellett három éve vette át a Tartományi Újjáépítési Csoport vezetését a holland fegyveres erőktől. A kiválasztott katonák augusztusban indulnak. A most felkészülő kontingens lesz a hetedik váltás, amelyik kutazik a soron következő hathónapos szolgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában