Ország-világ

2010.10.28. 20:00

Újabb mélyponton a szerb dinár az euróval szemben

Belgrád - Újabb mélypontra süllyedt csütörtökön a szerb dinár az euróval szemben; a nap folyamán 108,4 dinárig erősödött a közös valuta árfolyama.

MTI

A szerb jegybank két részletben összesen 93 millió eurót adott el, hogy megállítsa a dinár zuhanását.

A szerb valuta gyengülése az év eleje óta tart; január óta 11 százalékot veszített az értékéből az euróhoz képest.

Dejan Soskic szerb jegybankelnök szerint a gyengülés oka, hogy kevés deviza áramlik be Szerbiába, elsősorban azért, mert szerény a kivitel. Szerbiában állandósult a külkereskedelmi hiány.

A szerb központi bank idén már több mint kétmilliárd eurót dobott piacra, hogy enyhítse a dinárra nehezedő nyomást, és kordában tartsa az árfolyamot. Soskic közölte, a nemzeti bank a jövőben is be fog avatkozni, hogy megelőzze a dinár hirtelen leértékelődését.

Szakértők szerint 2011 elején már 120 dinár lesz egy euró.

Az árfolyam módosulásával változott az inflációs cél is Szerbiában. Az előrejelzés szerint az infláció a tervezett 8 százalék helyett elérheti a 9 százalékot. Valószínűleg korrigálni kell a jövő évi inflációs célt is, mert az eredetileg tervezett 4,5 százalék helyett 6 százalék lehet a pénzromlás üteme.

A szerb gazdaság megsínylette, hogy a külföldi befektetéseknek és a külföldön élő szerbek hazautalásainak a 2010-re tervezett mértéke egyaránt elmaradt a várakozásoktól. Míg tavaly 4,15 milliárd eurót tettek ki a hazautalások, idén az első nyolc hónapban mindössze 1,78 milliárd euró érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában