szokatlan támadás

2020.03.15. 07:31

Újabb rakétatámadás érte az amerikaiak vezette iraki koalíció Bagdad melletti támaszpontját

Három amerikai és két iraki katona megsebesült abban a rakétatámadás-sorozatban, amely szombaton érte az amerikai, illetve az Egyesült Államok vezette koalíció más nemzetiségű tagjainak bázisául szolgáló iraki Tadzsi támaszpontot.

Ugyanezt a Bagdadtól mintegy húsz kilométerre északra fekvő támaszpontot érte szerdán hasonló rakétatámadás, amelyben két amerikai és egy brit katona életét vesztette.

Az amerikai hadsereg megtorlásul csütörtök este légicsapásokat mért az Irán támogatását élvező Kataib Hezbollah iraki síita milícia öt fegyverraktárára.

Az iraki hadsereg pénteken elítélte az amerikai támadást, amelyben bagdadi közlés szerint három katona, két rendőr és egy civil halt meg, és tizenkét ember megsebesült. Az iraki hadsereg szerint az Egyesült Államok célzott agressziót hajtott végre, és megsértette az ország szuverenitását.

Iraki vallási hatóságok közleménye szerint egy építés alatt álló polgári repülőteret is csapás ért a síiták szent városában, Kerbelában, és egy ott dolgozó munkás meghalt.

A Tadzsi támaszpont ellen intézett szombati támadás során az amerikaiak vezette koalíció közlése szerint legkevesebb 25 darab, 107 milliméteres rakétát lőttek ki, melyek egy része a támaszpontra, míg a többi légvédelmi ütegekre csapódott.

Az iraki hadsereg közleménye szerint a „brutális agresszió” súlyosan megsebesítette a légvédelmi alakulatok több katonáját, akik válságos állapotban vannak. Számukat nem közölték.

Ez a támadás szokatlan volt, mert nappal történt, míg a korábbiak rendszerint éjjel zajlottak.

Az Irán támogatását élvező iraki síita milíciák bosszút esküdtek a pénteki amerikai légicsapásért, amely a Washington és Teherán között Irakban zajló „adok-kapok” újabb fordulójának kezdetét jelentheti – írta az AP amerikai hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában