Ország-világ

2010.11.26. 12:53

Újabb robbanás az új-zélandi szénbányában

Újabb robbanás történt pénteken abban az új-zélandi szénbányában, ahol egy héttel ezelőtt a mélyben rekedt és a hatóságok közlése szerint életét vesztette 29 bányász. A mostani detonációban nem sérült meg senki - közölte a Pike River vállalat vezetője.

A csendes-óceáni ország Déli-szigetének nyugati partvidékén található szénlelőhelyen pontosan egy héttel ezelőtt következett be sújtólégrobbanás, majd szerdán egy újabb követte. Ezután a hatóságok közölték: nincs esély arra, hogy egyetlen ember is túlélte a mélyben a detonációt.

"Történt egy harmadik robbanás is a bányában pénteken, helyi idő szerint 15 óra 39 perckor (közép európai idő szerint 2 óra 39-kor), ami körülbelül 30 másodpercig tartott." - mondta el John Dow, a Pike River bányavállalat vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy senki nem tartózkodott a környéken, és tudomása szerint senkinek nem esett baja.

John Key új-zélandi miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy alapos vizsgálatot kér annak kiderítésére, mi okozhatta az országban az elmúlt száz év legsúlyosabb bányakatasztrófáját.

Az első robbanás után csupán két bányásznak sikerült épségben a felszínre jönnie. A mélyben rekedt 29 vájár közül 24 új-zélandi, kettő ausztrál, kettő brit, egy pedig dél-afrikai állampolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában