Ország-világ

2009.07.08. 19:10

Újabb vírus bukkant fel egy kanadai sertéstelepen

Kanadában egy új influenzatörzset azonosítottak két sertéstelepi munkásnál - jelentették be az egészségügyi hatóságok magyar idő szerint szerda hajnalban.

Hangsúlyozták, hogy ez a vírus nem ahhoz az altípushoz tartozik, amely a világjárványt okozza. A két fertőzésen kívül van egy harmadik eset, ezt még vizsgálják. A munkások már teljesen meggyógyultak.

A vírust a Kanada középső vidékén elterülő és az Egyesült Államokkal határos Saskatchewan tartományban találták, egy meg nem nevezett sertésgazdaságban.

A kanadai egészségügyi miniszter, Leona Aglukkaq közölte, hogy az új vírus nem jelent nagy közegészségügyi kockázatot. Azok, akik be vannak oltva a szokásos szezonális influenza ellen, rendelkeznek bizonyos fokú védettséggel az új vírus ellen is - tette hozzá.

A kanadai közegészségügyi hivatal mikrobiológiai laboratóriuma szerint az új influenzatörzs genetikailag humán szezonális influenzából és sertésinfluenza-vírusokból jött létre. De a laboratórium hangsúlyozta, hogy az új vírus nem ahhoz a törzshöz tartozik, amely áprilisban, Mexikóban bukkant fel és a mostani világjárványt okozza. Arra sincsen bizonyíték, hogy ez az újonnan felfedezett humán influenza jelen lenne a sertésállományban - tette hozzá az intézet.

Az új kanadai vírustörzsről tájékoztatták az Egészségügyi Világszervezetet.

A kanadai egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy az ilyen típusú vírusok, mint ez az újonnan felfedezett is, általában nem terjednek könnyen, és nincs bizonyíték arra, hogy ez a mostani kórokozó könnyen fertőzne.

A regionális egészségügyi hatóságok több óvintézkedést is tettek, hogy fokozzák a sertéstelepek biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában