Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi euró-bankjegyek tömeges szétesését. Németországban először június közepén Berlinben adtak be a nemzeti bankba egy elporladt 20 euróst.

Az elmúlt hetekben már csaknem valamennyi nagyvárosból érkeztek jelentések papírpénzek szabályos szétmállásáról.

“Tina”, “jég” vagy “csípés” néven emlegetik azt az új, kristályos metamfetamin kábítószert, amely az utóbbi időben egyre jobban terjed Németországban. A tina rekordsebességgel váltja fel az illegális partidrogok piacán a kokaint.

A kábítószert használói bankjegyek – általában 20 vagy 50 eurós – segítségével szippantják fel. A módszer az, hogy a kristályos formájú szert porrá zúzzák és szétterítik egy bankjegyen, majd felszívják az orrba.

A szétmálló bankjegyek nyár óta rengeteg fejtörést okoznak a rendőrséget és bosszúságot a lakosságnak. Ráadásul a szövetségi bank, amely általában minden különösebb probléma nélkül kicseréli a megrongálódott bankjegyeket, az utóbbi időben vonakodik beváltani a szétmállóban lévő 20 és 50 eurósokat.

A rendőrség elsőként a különböző bankjegy-raktárakban kezdett vizsgálatot, de mind a mai napig a kábítószeres verzió az egyetlen elfogadható magyarázat a kénsav jelenlétére. Az 50 eurós bankjegy a hozzáértők szerint éppen a megfelelő méretű a kábítószer fogyasztására, ezért ez lett az első áldozat.

“Amikor egy ilyen piszkos bankjegy az emberi izzadtsággal kapcsolatba kerül, a kémiai anyagok kölcsönhatásba lépnek a kénsavval. Ha több bankjegy van ugyanabban a pénztárcában, a szétmállás is átterjed egyikről a másikra” – vázolta a folyamat lényegét az egyik rendőrségi szóvivő.

A nürnbergi Orvosbiológiai és Gyógyszerészeti Kutatóintézet egy 2003-mas tanulmánya szerint gyakorlatilag az összes németországi euróbankjegyen megtalálhatóak a kokain nyomai.