Ország-világ

2009.04.03. 09:20

Ujhelyi: lesz támogatása a Bajnai-csomagnak

Ujhelyi István biztos abban, hogy Bajnai Gordon megkapja a szükséges támogatást programjához, és leszögezte: tudják, hogy ezzel mit kockáztatnak.

Delmagyar.hu

Az MSZP egyik alelnöke szerint megkapja a kellő támogatást programja megvalósításához Bajnai Gordon, a szocialista képviselők ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a tervezett intézkedések felvállalásával elbukhatják a következő parlamenti választást. Ennek ellenére vállalják azokat - mondta Ujhelyi István csütörtökön a Magyar Televízió "Az Este" című műsorában.

Ugyanitt Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője brutálisnak nevezte a tervezetet. Barcza György, a K&H vezető elemzője pedig úgy vélte: ezzel a csomaggal a forint és a magyar állampapír hónapokon belül a világ egyik legjobb befektetése lesz, ha megvalósítják.

"Vállaljuk azt is, hogy esetleg emiatt bukunk" - fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette: "Ha ezt a programot végigcsináljuk, akkor az országot megmentjük". Ujhelyi István a stúdióban írta alá azt a politikai nyilatkozatot, amelyet csütörtökön kaptak meg az MSZP és az SZDSZ képviselői a kormányfő-jelölttől. A politikus szerint abban az országban, ahol ennyi embernek van devizahitele, vállalni kell a dokumentumban vázolt intézkedéseket, mert meg kell erősíteni a meggyengült forintot, és vissza kell állítani a Magyarország iránti bizalmat. "Az MSZP képviselőinek politikai pályájuk egyik legnehezebb döntése volt az, amit meghoztak" - tette hozzá.

Ujhelyi István: Vállaljuk azt is, hogy esetleg emiatt bukunk

Ujhelyi István: Vállaljuk azt is, hogy esetleg emiatt bukunk
A Fidesz elutasítja Bajnai Gordon terveit. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője Az Estében úgy nyilatkozott: ez egy brutális megszorító csomag. Úgy vélte: két bukott párt színfalak mögött történő egyezkedése zajlik, pedig az emberek erre nem adtak felhatalmazást. A politikus szerint ők mindent megtettek az előrehozott választások érdekében, és bár továbbra is ellátják majd parlamenti és bizottsági feladataikat, nem hajlandóak tárgyalni az új kormánnyal. Az, hogy Magyarország itt tart, nemcsak a válságnak köszönhető, ez hét év elrontott kormányzásának eredménye - fogalmazott az ellenzéki párt szóvivője.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint "ez egy nagyon kemény csomag lesz", olyan, amelyet nagyon kevés országban lehetett csak látni az elmúlt évtizedekben. Hozzátette: ezzel a csomaggal ilyen kamatok mellett a következő hónapokban a forint árfolyam és a magyar állampapírok a világ egyik legjobb befektetésévé válhatnak. A tervezett intézkedések kapcsán elmondta azt is, hogy a program valószínűleg megoldja a rövid távú problémákat, de a hosszú távú kihívásokat nem. Mivel évtizedes lemaradásról van szó, egy kormányprogram se tudna megoldást találni ilyen kevés idő alatt.

Egyelőre arra kell törekedni, hogy ne gyengüljön tovább a forint, vagy akár erősödjön, illetve, hogy a kamatok ne szökjenek az égig. "Egy nagyon veszélyes helyzetnek a szélén táncoltunk" - mondta. Arra kérdésre, hogy a piac nem bízna-e jobban egy új kormányban, a Barcza György úgy válaszolt: annyi előnye lenne az előrehozott választásoknak, hogy akkor nem egy-, hanem négyéves program alapján tudnának véleményt alkotni.

Parragh László, a csütörtökön feloszlott Reformszövetség egyik alapítója, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélte a műsorban: szerinte lesznek olyan helyzetek a következő időszakban, amikor meg kellene kerülni a törvényhozást és rendeletekkel kormányozni, hiszen válsághelyzetben gyors döntésekre van szükség. A rendeleti úton történő kormányzásra rengeteg példa akad Európában még napjainkban is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában