Ország-világ

2014.05.30. 17:19

Ujhelyi nem akar az MSZP elnöke lenni

Ez a politikus Facebook-oldalán olvasható pénteki bejegyzésből derül ki.

Nem akar az MSZP elnöke lenni [namelink name="Ujhelyi István"], az MSZP megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője. Ez a politikus Facebook-oldalán olvasható pénteki bejegyzésből derül ki.

Ujhelyi István közölte: az elmúlt héten "sokan és sokféleképp igyekeztek meggyőzni arról, hogy legyek az MSZP következő elnöke".

Mint írta, meghallgatva az elvárásokat először arra jutott, hogy - amennyiben ez a párt érdeke - az év végéig, pártelnökként egyfajta hídépítő szerepet vállal.

A szocialista politikus utalt arra, hogy az országos párttanács döntése értelmében várhatóan teljes, felmenő tisztújítás következik az MSZP-ben, amely nem átmeneti időre, hanem két évre választja meg a párt következő vezetését.

"Ezt a felelősséget pedig elnökként így nem tudom vállalni" - fogalmazott. Közölte: pártja és a választóik is azzal bízták meg, hogy a következő években az EP-ben képviselje a magyar érdekeket.

Ujhelyi István szerint ez a két, egymással össze nem mérhető feladat ebben a konstrukcióban szinte teljesíthetetlen.

A megválasztott EP-képviselő támogatásáról biztosította az MSZP új elnökét, "legyen végül bárki az".

Ujhelyi István Facebook-oldalán olvasható pénteki bejegyzését az alábbiakban szó szerint közöljük:  

"Pártelnöki jelöltségemről
Az elmúlt héten sokan és sokféleképp igyekeztek meggyőzni arról, hogy legyek az MSZP következő elnöke. Legyek az a vezető, aki – ha átmenetileg is –, de vállalja a párt szétesésének megakadályozását, az önkormányzati választásokra való felkészítését. Új együttműködéseket keresve a baloldal politikai szervezeteivel és a civil társadalommal. Ne legyen kétségünk, a legutóbbi választások eredményei megmutatták: Orbán Viktor ördögi terve, a centrális erőtér kiteljesítése a végéhez közeledik. A partneri szélsőjobb megerősödött, a baloldal szétmorzsolódott. Meghallgatva a rám zúduló és megtisztelő elvárásokat, először arra jutottam, hogy – amennyiben ez a párt érdeke – az év végéig, pártelnökként vállalok egyfajta hídépítő szerepet. Hiszen Horn Gyula pártjának cölöpjei még megvannak, de a ráépített átjáró roskadozik. A Párttanács mai egyértelmű döntése értelmében várhatóan teljes, felmenő tisztújítás következik, amely nem átmeneti időre, hanem két évre választja meg a párt következő vezetését. Ezt a felelősséget pedig elnökként így nem tudom vállalni. A pártom és a választóink is azzal bíztak meg, hogy a következő években az Európai Parlamentben képviseljem a magyar érdekeket. Ez a két, egymással össze nem mérhető feladat pedig ebben a konstrukcióban szinte teljesíthetetlen. Legyen végül bárki az MSZP új elnöke, rám számíthat. Nem csak Brüsszelben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában