Újra lebukott Karácsony: dúskál a pénzben a főváros

Nem kedveznek a hivatalos számsorok a folyton folyvást pénzért kuncsorgó Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A főváros jelenlegi anyagi helyzete iránt érdeklődött a Magyar Nemzet a Magyar Államkincstárnál, a választ pénteken megkapták. Eszerint Budapest Főváros Önkormányzata október 20-án időközi adatokat szolgáltatott, ebből pedig az derült ki, hogy a Karácsony vezette helyhatóság 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint. Megtudtuk azt is, hogy a főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó a maga 127,3 milliárd forintjával.

A számsor önmagában is egyértelmű bizonyítványt állít ki Karácsony egyes nyilatkozatairól, de a helyzet még nyilvánvalóbb, ha felidézzük a korábbi statisztikát – írja a portál.

A féléves adatsor ugyanis arról tanúskodik, hogy január eleje és június vége között 61,4 milliárd volt a közhatalmi bevétel a fővárosban, ebből az iparűzési adó 61,2 milliárdot tett ki. Vagyis negyed év alatt 66,5 milliárdos adóbevétel folyt be Karácsonyék kasszájába.

Még érdekesebb a készpénz mennyisége. A fővárosnak június végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt egymilliárddal csökkent ugyan az állampapír-állomány, ellenben 58 milliárddal nőtt a készpénz – számolt be a Magyar Nemzet.

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a minap Karácsony Gergely közlésére reagálva.

A tárcavezető – cáfolandó a Párbeszéd politikusát – néhány fontos tényt is megemlített. Például azt, hogy 2010 óta a kormány 375 milliárdos adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek.

„Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody’s hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének a megítélését” – írta a pénzügyminiszter.

„Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak vagy a Moody’s-nak?” – tette fel végül a kérdést.

Dosszié

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Életfogytiglani fegyházat kapott az ISIS-hóhér
Hasszan Farhud a vád szerint Szíriában egy halálosztagot vezetve vérengzett.
Az örmény kormány tízezer dollárt fizet az elesettek családjainak
A kormánydöntés értelmében a hadirokkantak is kapnak szociális segélyt, rokkantsági szinttől függően legfeljebb hatezer dollárnak megfelelő összeget.
Súlyosan megsérült Haaland, idén már nem játszhat
A Borussia Dortmund a Lazio elleni döntetlennel már nyolcaddöntős a BL-ben, de kidőlt a gólzsák.
Az egyik büfés 5, a másik 27 százalék kulccsal üti be az elvitt ételt
A helyben fogyasztás tilalma után az elvitt sült kolbásznak, halnak köszönhetően maradtak nyitva – és talpon – a Mars téri piacon a büfék. A járványügyi intézkedésekhez kapcsolódik, hogy az ilyen ételek áfája 27-ről 5 százalékra csökkent. A gyakorlat azonban nem egységes, inkább kaotikus – a könyvelők sem értik.
Meghalt Kis Grófo édesapja, ő is koronavírusos volt
A zenészt Gáspár Győző is gyászolja.
Varga Mihály: lesz orvosi béremelés
A DK képviselője azt terjeszti, hogy a jövő évi költségvetésben nem szerepel az orvosok béremelését szolgáló 300 milliárd forint.