Ország-világ

2013.05.02. 08:09

Újra termelnek a bangladesi textilüzemek nyolc nappal a házomlás után

A varrodák amerikai ruházati cégeknek is szállítottak.

MTI

Újra termelni kezdtek csütörtökön a bangladesi textilüzemek, nyolc nappal azután, hogy egy épület, amelyben több üzem is volt, legalább 427 halálos áldozatot követelve összedőlt, és a főváros környéki ipari övezetek textilmunkásai sztrájkba kezdtek a rossz munkakörülmények miatti tiltakozásul.

A bangladesi ruhaipari gyártók és exportőrök szövetségének alelnöke közölte, hogy semmilyen újabb tüntetés vagy zavargás nem várható már, a rendőrség pedig arról számolt be, hogy a csütörtöki munkanap mindeddig erőszakmentes volt.

Több millió textilmunkás vette fel a munkát ezen a napon.
Az összeomlott épület romjai alatt azonban feltehetőleg még mindig több mint száz áldozat van.

Korábban

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán elismerte, hogy amerikai ruházati cégeknek is szállítottak azok a varrodák, amelyeknek az épülete egy héttel korábban omlott össze a bangladesi fővárosban.

A külügyi tárca egyúttal újra felszólította az amerikai megrendelőket, lépjenek fel azért, hogy szállítóik jobb és biztonságosabb munkakörülményeket teremtsenek dolgozóik számára.

"Az érintett épületben dolgozó vállalkozások a jelek szerint számos amerikai és európai céggel álltak kapcsolatban, és mi megbeszéléseket folytatunk ezekkel a cégekkel arról, hogy miként javíthatnák a bangladesi munkakörülményeket" - jelentette ki Washingtonban Patrick Ventrell külügyminisztériumi szóvivő.

A diplomata nem kívánta megnevezni az érintett amerikai cégeket, azt hangoztatva, hogy "azoknak maguknak kell előállniuk".

Szerdán, a munka ünnepén tízezrek vonultak fel Dakka utcáin és Banglades több más városában, sokan dühödten követelve az egy héttel ezelőtti házomlás felelőseinek halálra ítélését. Szerdáig 402 holttestet találtak meg a mentők. 149 áldozat még a romok alatt van, a mentőalakulatok szerint a súlyos vasbetonelemek és törmelékek alatt már nem lehet túlélő.

Egy nappal korábban az Európai Unió is súlyos aggodalmát fejezte ki a Bangladesben uralkodó munkakörülmények miatt. A katasztrófa kapcsán Brüsszelben közölték: ösztönözni készülnek a bangladesi munkakörülmények javítását, egyebek között az unió kereskedelmi kedvezményrendszere révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában